Віцеспікер Держдуми РФ Толстой припустив, що до російської делегації в ПАРЄ включать депутатів від Криму

Толстой: Не визнавати Крим російським – це так само, якби ми опротестовували повноваження депутатів Бундестагу, обраних від земель, що були у складі НДР
Фото: duma.gov.ru

Якщо в Парламентській асамблеї Ради Європи обговорюватимуть питання Криму, то члени російського парламенту від цього регіону увійдуть до складу делегації РФ. Про це заявив віцеспікер російської Держдуми Петро Толстой.

Віцеспікер Державної думи Росії Петро Толстой в інтерв'ю радіостанції RFI 25 червня припустив, що депутати російського парламенту від окупованого Криму братимуть участь у засіданнях Парламентської асамблеї Ради Європи.

"Якщо питання Криму дискутуватимуть на ПАРЄ, звичайно, і депутати, обрані від Криму, і сенатори можуть стати членами делегації та представити точку зору кримчан на те, що відбувається", – сказав Толстой.

Він назвав протести, які може спричинити таке рішення, дурістю.

"Не визнавати Крим російським – це те саме, що не визнавати об'єднання Німеччини. Тобто це так само, якби ми опротестовували повноваження депутатів Бундестагу, обраних від земель, що були у складі НДР", – сказав політик.

Повернення російської делегації до ПАРЄ зайвий раз довело "неефективність та ідіотизм тих псевдосанкцій, які застосовують до Росії", додав віцеспікер Держдуми.

Росію було позбавлено права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року, відразу після анексії Криму та початку воєнних дій на Донбасі. На знак протесту у 2017 році Росія припинила сплату внесків до бюджету Ради Європи (приблизно €33 млн на рік), що призвело до фінансової кризи в організації. У Росії заявили, що РФ виплатить Раді Європи заборговані внески (приблизно €60 млн), якщо ПАРЄ "усуне загрозу дискримінації національних делегацій".

У ніч на 25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, яка дозволяє Росії повернутися до асамблеї.

25 червня Україна і Грузія оскаржили повноваження російської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Джерело телеканала "Дождь" у керівництві нижньої палати російського парламенту стверджувало, що Держдума в разі відправлення делегації до ПАРЄ може включити до її складу депутатів від окупованих Криму і Севастополя.