Окупанти у Криму продовжують гоніння представників ПЦУ – МЗС України

Українське МЗС закликало світ продовжувати тиск на РФ, щоб та припинила репресії на релігійному ґрунті у Криму
Фото: depositphotos.com

У Міністерстві закордонних справ України зазначили, що в окупованому Росією Криму із 49 релігійних громад Кримської єпархії ПЦУ залишилося всього сім, а із 23 священнослужителів – тільки четверо.

Окупаційна влада у Криму продовжує систематичні утиски релігійних громад Православної церкви України на території півострова. Про це 21 квітня повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України у Facebook.

Як зазначили в міністерстві, у Криму із 49 релігійних громад Кримської єпархії ПЦУ залишилося всього сім, а із 23 священнослужителів – тільки четверо.

"Закликаємо міжнародну спільноту продовжувати тиск на окупаційну владу, щоб та припинила репресії на окупованому півострові", – додали у МЗС.

Міністерство також виклало фото собору Святих рівноапостольних князів Володимира й Ольги ПЦУ в Сімферополі. 28 червня 2019 року так званий арбітражний суд у тимчасово окупованому Криму забрав його у ПЦУ і передав у так зване міністерство майнових і земельних відносин.

У липні 2019-го архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент заявив, що майно храму "розграбували і поламали". У грудні через ситуацію із собором Климент оголосив у Києві безстрокове голодування.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.