Поліція АРК відкрила кримінальне провадження за фактом затримання двох кримськотатарських активісток

Сьогодні у Криму відбудуться "суди" у справах кримських татарок, їх прийшли підтримати сотні людей

Фото: ru.krymr.com

Національна поліція Автономної Республіки Крим розслідує затримання кримськотатарських активісток Лутфіє Зудієвої і Муміне Салієвої за статтею "незаконне позбавлення волі".

Поліція Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом затримання силовиками РФ в окупованому Криму кримськотатарських активісток Муміне Салієвої і Лутфіє Зудієвої. Про це 31 травня повідомила прес-служба прокуратури АРК у Facebook.

"За фактом незаконного затримання 30 травня 2019 року на території окупованого півострова кримськотатарських активісток Муміне Салієвої та Лутфіє Зудієвої слідчими Головного управління Національної поліції в АР Крим і Севастополі розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу України", – розповіли у прес-службі.

Санкція статті передбачає до п'яти років позбавлення волі, зазначили у відомстві.

Зудієву затримали в Джанкої 30 травня. Цього самого дня затримали Салієву в Бахчисараї. Остання є дружиною політв'язня Сейрана Салієва, якого було заарештовано в анексованому Криму в жовтні 2018 року. Увечері їх відпустили.

31 травня "суд" планує розглянути адміністративні справи обох активісток за ст. 20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП) Росії (демонстрація забороненої символіки). Підтримати жінок прийшли сотні людей.

Юрист Ліля Гемеджі сказала в коментарі виданню "ГОРДОН", що в обох жінок по четверо малолітніх дітей. У Салієвої, за словами Гемеджі, одне немовля, ще в однієї дитини – інвалідність.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.