Порошенко заявив, що захоплені українські кораблі не мали погоджувати із Росією проходження через Керченську протоку

Порошенко зазначив, що Керченська протока й Азовське море  води України та Росії
Фото: president.gov.ua

Згідно з міжнародним правом, Керченська протока є і українськими, і російськими  водами, зазначив президент України Петро Порошенко. За його словами, подавати запит про проходження в Азовське море українські кораблі не мали.

Кораблі Військово-морських сил (ВМС) України, які прямували з Одеси до Маріуполя і які захопила Росія біля Керченської протоки, аж ніяк не мали погоджувати з Росією свого проходження в Азовське море.

Про це в інтерв'ю американському телеканалу Fox News заявив президент України Петро Порошенко, якого цитує його прес-служба.

За словами президента, згідно з нормами міжнародного права, "це і українські, і російські води – як Керченська протока, так і Азовське море".

Порошенко зазначив, що всі російські компанії, що працюють у Керченській протоці, зараз під санкціями США та Євросоюзу.

"У цій ситуації Росія протистоїть всьому світу. Росія блокує свободу судноплавства в українських територіальних водах", – заявив він.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. Із 24 захоплених у полон українців троє дістали поранення. "Суд" у Криму заарештував їх на два місяці, після чого моряків відправили в СІЗО Москви.

Адвокат Микола Полозов повідомив, що 24 морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу Росії.

США засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО та ОБСЄ.

8 грудня у прикордонній службі ФСБ РФ заявили, що українські кораблі могли становити небезпеку для Кримського мосту і мореплавання в Керченській протоці.