"Зміцнити свій образ". Екс-аналітик ЦРУ назвав три мети Путіна під час захоплення українських кораблів

Гобл (на фото): Путін поставив Захід у скрутне становище
Скріншот: Victims of Communism Memorial Foundation / YouTube

Однією з цілей президента РФ Володимира Путіна під час ескалації ситуації в районі Керченської протоки є демонстрація Україні нестачі її ресурсів для протидії планам Москви у регіоні, уважає екс-аналітик ЦРУ Пол Гобл.

Ескалація в районі Керченської протоки, результатом якої стало захоплення Росією українських кораблів і моряків, була необхідна президенту РФ Володимиру Путіну з низки причин, у тому числі внутрішньополітичним. Таку думку в інтерв'ю виданню "Крим.Реалії", яке опубліковано 4 грудня, висловив експерт із питань Євразії і колишній аналітик ЦРУ та Державного департаменту США Пол Гобл.

"По-перше, йому важливо зміцнити свій образ усередині Росії як незамінного лідера, єдиного, хто здатний захистити росіян від зовнішніх загроз. По-друге, Путіну важливо було показати Україні, що в неї не вистачить ресурсів, щоб перешкодити планам Москви перетворити Азовське море на своє внутрішнє озеро", – сказав він.

За словами експерта, інцидент був і посланням Заходу.

"Своєю атакою Путін поставив Захід у скрутне становище, примушуючи робити вибір між здійсненням реальних кроків на підтримку України, які ризикують ще більше загострити кризу, і відступом, який неминуче приведе до вигод для російського президента", – зазначив Гобл.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після невдалої спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. Із 24 захоплених у полон українців троє дістали поранення.

ФСБ відкрила проти українських військових кримінальну справу за статтею Кримінального кодексу РФ про незаконне перетинання державного кордону. 27-го і 28 листопада "суди" в Керчі та Сімферополі ухвалили рішення взяти під варту українських моряків строком на два місяці.

30 листопада стало відомо, що всіх українських моряків перевезли до Москви. Трьох моряків доправили в лікарню СІЗО "Матросская тишина", інших відвезли в СІЗО "Лефортово". Адвокат Микола Полозов повідомив, що морякам висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ.

США засудили дії Росії, назвавши їх виявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО й ОБСЄ.