Портников: Путін заздрить Сенцову

Портников: Путін не розуміє, що таке мирний опір. Він оголошує Сенцова терористом тому, що, на його думку, Сенцов повинен бути терористом
Фото: Виталий Портников / Facebook

Готовність українського політв'язня Олега Сенцова відстоювати свою правоту ціною життя доводить президента РФ Володимира Путіна до сказу, уважає політичний оглядач Віталій Портников.

Президент Росії Володимир Путін повторює безглузду версію про терористичну діяльність українського кінорежисера Олега Сенцова, тому що заздрить йому – як слабка людина заздрить сильній духом. Про це в колонці для "Еспресо" пише політичний оглядач Віталій Портников.

"Скільки не повторюють Путін та інші російські і проросійські обвинувачі Сенцова тезу про тероризм, міжнародна кампанія на захист режисера тільки розширюється. Проте Кремль не зміг сфабрикувати більш реалістичні звинувачення проти українського в'язня і вперто тримається за сміховинну версію про тероризм", – зазначив журналіст.

На його думку, Путіну нічого протиставити міжнародному праву, окрім обвинувачень у тероризмі.

"Очевидна правота Сенцова і готовність українця відстоювати цю правоту ціною життя доводять Путіна до сказу. Це звичайна заздрість слабкої людини, нехай навіть наділеної владою, до сильного духом. Коли Путін говорить про Сенцова, видно, як він йому заздрить", – уважає Портников.

Він припустив, що для Путіна не існує інших методів боротьби з окупацією, окрім тероризму.

"КДБ, який виховав Путіна, готував терористів по всьому світу. І зараз диверсії і терор – один із найважливіших методів роботи російських спецслужб по всьому світу. Як і будь-який чекіст, Путін не розуміє, що такий мирний, ненасильницький опір. Він оголошує Сенцова терористом – просто тому, що, на його думку, Сенцов повинен бути терористом", – написав оглядач.

Суміш заздрості і впевненості у важливості терору дає можливість Путіну впевнено звинувачувати Сенцова у злочинах, яких той ніколи не скоював і не міг скоїти, уважає Портников.

"Нехай збоку це здаєтья сміховинним, коли президент терористичної держави звинувачує в терорі звичайну людину, діяча культури, але насправді це, звичайно, не смішно. Це страшно. Тому що може закінчитися смертю Олега, а продовжитися – новими війнами Росії проти цивілізованого світу, терором, убивствами і диверсіями", – підсумував він.

Сенцова було засуджено у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні в Криму терористичної спільноти і керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування. Він висунув вимогу звільнити 64 українських політв'язнів, але себе до списку не заніс.

У багатьох країнах світу пройшли акції на підтримку Сенцова.

Путін зазначав, що не може звільнити Сенцова, бо його провину "довів суд".

24 травня на прес-конференції він назвав кінорежисера журналістом, а 7 червня під час прямої лінії підкреслив, що Сенцов засуджений "за підготовку терористичного акту, за підготовку вибуху, унаслідок якого могли постраждати конкретні люди".