Правозахисниця Свєтова біля адміністрації президента Росії стояла в одиночному пікеті на захист Сенцова

Свєтова: Було б добре, якби крім таких простих людей, як ми, прийшли знамениті
Фото: Nataliya Demina‎СЕНЦОВ. ОБМЕН. СЕГОДНЯ И ЕЖЕДНЕВНО. / Facebook

Російська правозахисниця Зоя Свєтова закликала росіян, особливо "знаменитих", вийти на пікет на захист засудженого українського режисера Олега Сенцова.

Російська правозахисниця Зоя Свєтова 21 вересня провела одиночний пікет на захист засудженого українського режисера Олега Сенцова під адміністрацією президента РФ. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Уперше в житті стояла в пікеті біля адміністрації президента. Купа вражень, скажу я вам. Раніше я сама, проходячи повз адміністрацію президента, з подивом дивилася на дивних людей, які стоять біля дверей із плакатами. Вони, звичайно, не за Сенцова там стояли. А за свої якісь проблеми. Я до них ніколи не підходила, не питала, чого вони там стоять. А ось зараз сама там стояла", – написала Свєтова.

Вона зазначила, що кілька людей підійшли до неї і запитали, хто такий Сенцов.

"Одна жінка спеціально підійшла, вклонилася, подякувала. Інша жінка з короткою стрижкою, схожа на суддю, глянула на мене і своїм супутникам кинула: "Правильно, що посадили". Якийсь дрібний чиновник, пробираючись повз мене до дверей адміністрації президента, кинув на мене презирливий погляд і явно вилаявся. Але пошепки", – розповіла правозахисниця.

Вона додала, що почувається чудово і закликала інших виходити на такі пікети.

"Він же безстроковий. Поки Олега не звільнять. І було б добре, якби крім таких простих людей, як ми, прийшли знамениті... Може, тоді в адміністрації президента помітять, що відбувається?" – резюмувала Свєтова.

Сенцова засудили у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні в Криму терористичного угруповання і керівництві ним, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах та підготуванні ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити 64 українських політв'язнів. Себе до цього списку він не заніс.

11 вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що у режисера ще більше погіршився стан здоров'я. За її інформацією, мозку і серцю Олега не вистачає кисню, у нього гіпоксія.