Прокурор просить засудити Умерова до 3,5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном у три роки

В анексованому Криму Умерова обвинувачують в екстремізмі
Фото: Заир Акадыров / Facebook

Сімферопольський райсуд 20 вересня перейшов до дебатів сторін у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого обвинувачують в екстремізмі.

20 вересня у Сімферопольському райсуді прокурор попросив засудити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого обвинувачують в екстремізмі, до 3,5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном у три роки, повідомляє "Крим.Реалії".

Сторона обвинувачення також вимагала на три роки заборонити йому займатися публічною і викладацькою діяльністю.

19 травня 2016 року ФСБ Росії порушила справу проти Умерова за обвинуваченням в екстремізмі за "публічний виступ із закликами про необхідність порушення територіальної цілісності РФ".

18 серпня 2016 року співробітники ФСБ РФ відвезли його до психіатричного диспансера для примусової експертизи. 1 вересня адвокат Умерова Микола Полозов повідомив, що стан здоров'я його підзахисного "стабільно тяжкий". 7 вересня Умеров покинув психіатричну клініку окупованого Сімферополя, де його примусово утримували протягом трьох тижнів.

13 вересня суд окупованого Криму відхилив три скарги його захисту. Перша скарга стосувалася порушення проти Умерова кримінальної справи. Друга – скасування підписки про нерозголошення матеріалів слідства. У третій скарзі йшлося про незаконне поміщення Умерова до психіатричної клініки.

2 березня 2017 року Федеральна служба безпеки Росії завершила слідство стосовно Умерова.

У червні Сімферопольський районний суд почав розгляд справи по суті, а 20 вересня перейшов до дебатів сторін.