Росія надала зверненню Януковича до Путіна статус офіційного документа РБ ООН – Сергеєв

Сергеєв дав свідчення в суді у справі про держзраду Януковича
Фото: ЕРА

Лист екс-президента України Віктора Януковича російському лідерові Володимиру Путіну з проханням увести війська в Україну 3 березня 2014 року розповсюдили серед членів Радбезу ООН, заявив екс-постпред України в ООН Юрій Сергеєв.

Звернення екс-президента України Віктора Януковича до президента РФ Володимира Путіна про використання російської армії для "відновлення конституційного порядку" в Україні було зачитано представником Росії в ООН Віталієм Чуркіним на засіданні Ради Безпеки ООН 3 березня 2014 року. Про це на засіданні Оболонського районного суду Києва розповів колишній постпред України в ООН Юрій Сергеєв, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За словами Сергеєва, того дня Росія надала зверненню статусу офіційного документа РБ ООН.

Він додав, що лист Януковича Путіну розповсюдили серед членів Радбезу й ті ознайомилися з ним.

Суд допитує Сергеєва у справі про держзраду колишнього президента України.

18 січня генпрокурор України Юрій Луценко повідомляв, що Головна військова прокуратура отримала від ООН фотокопії заяви Януковича з проханням увести в Україну війська РФ.

10 березня Луценко заявив, що отримав відповідь від Генпрокуратури РФ, яка стверджує, що адміністрація президента РФ і Рада Федерації РФ не отримували листа від Януковича з проханням увести війська на територію України. Однак про існування цього листа заявляв сам Янукович, його також згадували представник РФ у Раді Безпеки ООН Віталій Чуркін і президент РФ Володимир Путін.

9 серпня видання "Главком" опублікувало копії протоколів допиту колишнього постійного представника України при ООН Юрія Сергеєва. Згідно з документами, він заявив українському слідству, що так званий голова "Ради міністрів" Криму Сергій Аксьонов звертався до президента РФ Володимира Путіна з проханням увести російські війська в Україну у 2014 році.

Український дипломат, посилаючись на слова екс-постпреда РФ при ООН Віталія Чуркіна, сказав, що вже після звернення Аксьонова рішення підтримав екс-президент України Віктор Янукович. Також Сергеєв заявив, що вперше про заяву Януковича до Путіна від 1 березня 2014 року стало відомо на засіданні РБ ООН 3 березня 2014 року.