Росія й далі вважає інцидент біля Керченської протоки непідсудним трибуналу ООН – Пєсков

Пєсков: Повноваження суду просто не поширюються на ситуацію в Керченській протоці
Фото: ЕРА

РФ проігнорує вимогу Міжнародного трибуналу ООН із морського права, який зобов'язав Росію до 25 червня поінформувати суд про виконання наказу щодо звільнення українських військовополонених моряків і кораблів, захоплених у районі Керченської протоки, заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Питання про долю затриманих у Керченській протоці українських моряків – за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН із морського права. Про це 25 червня заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомляє "РИА Новости".

"Цей випадок не є підсудним для цієї судової інстанції. У цьому полягає позиція РФ, ви це знаєте. Повноваження суду просто не поширюються на цю ситуацію", – сказав Пєсков, відповідаючи на запитання, чи будуть ігнорувати позицію суду.

Він заявив, що позицію Росії "було доволі однозначно викладено у цьому суді нашими представниками".

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили до лікарні слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово". Наразі всі моряки перебувають у "Лефортово".

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх. В управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені мають перебувати під захистом Женевської конвенції.

Україна звернулася в Міжнародний трибунал із морського права, вимагаючи як тимчасові заходи зобов'язати РФ негайно звільнити моряків і кораблі. Російська сторона відмовилася від участі у слуханнях.

25 травня трибунал у Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися в Україну. Рішення ухвалили 19 голосами, проти виступив тільки суддя від РФ Роман Колодкін.

У міністерстві закордонних справ Росії вважають, що міжнародний арбітраж не мав юрисдикції для розгляду інциденту.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що якщо РФ не виконає рішення Міжнародного морського трибуналу, Україна почне "нову хвилю тиску".

Адвокат Микола Полозов сказав, що якщо до 25 червня Росія не виконає рішення Міжнародного трибуналу з морського права і не поверне Україні захоплених військових моряків і кораблі, то на неї чекають нові санкції.