Росія забороняє кримським абітурієнтам повторний виїзд на материкову частину України. Українське МЗС просять втрутитися

Обмеження на виїзд із Криму власникам українських паспортів правозахисники вважають дискримінаційними
Фото: depositphotos.com
На період пандемії окупанти запровадили норму, згідно з якою житель Криму з іншим, окрім російського, громадянством має право залишити півострів один раз. Правозахисники називають таку заборону дискримінаційною передусім стосовно вступників до українських вишів.

Громадська організація "КрымЅОЅ" 13 липня надіслала заяву на ім'я міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби із проханням відреагувати на незаконне обмеження Росією права жителів Криму перетинати адміністративний кордон між Херсонською областю та окупованим півостровом. Про це йдеться на сайті організації.

У зв'язку із протиепідемічними заходами із 29 березня 2020 року уряд Росії дозволив особам, які мають інше громадянство, залишати територію країни, а також анексований Крим, лише один раз.

"Тобто жителі Криму мають можливість одноразово виїхати із Криму через російські контрольні пункти в'їзду-виїзду, посилаючись на норму про наявність у них громадянства України. За інформацією окупаційної влади, жителі Криму, у яких є "громадянство РФ", не зможуть покинути територію півострова на підставі лише українського паспорта і підлягають адміністративній відповідальності", – написано в заяві "КрымЅОЅ".

Окрім того, спробу повторного перетинання адміністративного кордону із Кримом до зняття карантину вважатимуть незаконним перетинанням "державного кордону", відповідальність за яке передбачена кримінальним законодавством РФ.

Така ситуація ставить у скрутне становище абітурієнтів із Криму, які бажають вступати до вишів на материковій частині України, наголошують правозахисники.

"Із початком вступної кампанії 2020 велика кількість дітей та їхніх батьків виїхала на підконтрольну територію України для складання іспитів, ЗНО та подання документів через освітні центри "Крим – Україна". У розумінні російського законодавства вони використали своє право на одноразовий виїзд із Криму. Тому після повернення до закінчення карантину вони не зможуть покинути окуповану територію. Це ставить під загрозу можливість реалізації права на освіту", – побоюються автори заяви.

На думку експертів "КрымЅОЅ", встановлені окупаційною владою правила в'їзду і виїзду суперечать нормам міжнародного права. Серед іншого, РФ порушує Міжнародний пакт про громадянські та політичні права 1966 року, ст. 12 якого гарантує кожному, хто законно перебуває у Криму, право на вільне пересування і забороняє позбавляти громадян України права на в'їзд на територію своєї держави.

Громадська організація просить МЗС України звернутися до міжнародної спільноти з метою інформування про ситуацію і припинення порушень Росією прав мешканців Криму.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

3 липня 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3734, яким звільнила абітурієнтів з окупованих територій Донбасу та Криму від необхідності проходити зовнішнє незалежне оцінювання для вступу у всі виші країни. Вони можуть вступати за вступними екзаменами в межах установлених квот. 10 липня документ підписав президент Володимир Зеленський. Раніше таку можливість було передбачено тільки для абітурієнтів із Криму, і вони могли вступати лише в певні виші.