Російські силовики затримали на кордоні з Кримом активістку Алієву

Разом із матір'ю Алієва виїжджала в Херсон для відвідування лікарні
Фото: krymr.com

Доньку засудженого за ялтинською "справою Хізб ут-Тахрір" Мусліма Алієва Гульсум Алієву відвезли у відділок російської поліції в Армянську після того, як її затримали на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонською областю.

Сьогодні на адмінкордоні між анексованим Кримом і материковою Україною російські прикордонники затримали кримськотатарську активістку – доньку політв'язня Мусліма Алієва Гульсум Алієву. Про це повідомила її мати Наджіє Аджі-Мамутова, пишуть правозахисники з "Кримської солідарності" на своїй сторінці у Facebook.

З моменту затримання зв'язку з жінкою немає.

Разом із матір'ю Алієва виїжджала в Херсон для оформлення медичних документів і отримання кваліфікованої медичної консультації.

Правозахисники нагадали, що 2018 року стосовно активістки вже порушували адміністративну і кримінальну справу за статтею про порушення ворожнечі та ненависті, однак пізніше їх припинили.

Деякий час Алієва перебувала в розшуку, через що її вже затримували на адмінкордоні. Незважаючи на припинення кримінального провадження, її даних досі не вилучили зі списку екстремістів і терористів, зазначають у "Кримській солідарності".

Правозахисники повідомили, що сьогодні після затримання Алієву відвезли у відділок поліції Армянська.

Для надання допомоги активістці туди вже виїхали адвокати Еміль Курбедінов і Едем Семедляєв.

Муслім Алієв є фігурантом ялтинської справи "Хізб ут-Тахрір". У листопаді 2019 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону призначив йому покарання у вигляді 19 років позбавлення волі.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.