СБУ заборонила в'їзд в Україну російському блогеру Варламову

Протягом якого терміну діятиме заборона в'їзду в Україну Варламову – невідомо
Фото: ЕРА

Російський блогер Ілля Варламов після повідомлення Служби безпеки України про заборону в'їзду в державу заявив, що не відвідував окремих районів Луганської і Донецької областей, однак був в анексованому Криму.

Служба безпеки України заборонила російському блогеру Іллі Варламову в'їзд в Україну. Про це сказано у відповіді відомства на інформаційний запит видання "Апостроф".

У запиті журналіст видання уточнив, чи ухвалили це рішення через те, що Варламов відвідував Крим після анексії.

"Відповідно до ч. 3 ст. 13 закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", Службою безпеки України прийнято рішення про заборону в'їзду в Україну вказаному вами у запиті громадянину Російської Федерації", – ідеться в тексті документа.

Документ: apostrophe.ua

Водночас не уточнюють, протягом якого терміну діятиме заборона.

Блогер після інформації про заборону на своєму сайті повідомив, що не відвідував окремих районів Луганської і Донецької областей, проте підтвердив, що був в анексованому Криму.

У 2015 році Кабінет Міністрів України затвердив новий порядок в'їзду у Крим і виїзду з нього. Для іноземців в'їзд на півострів і виїзд із нього можливий за паспортами і спеціальними дозволами, виданими територіальним органом Державної митної служби, через контрольні пункти в'їзду/виїзду в Херсонській області ("Каланчак", "Чаплинка" і "Чонгар").

Іноземцям, які в'їжджають у Крим з боку Росії, Україна забороняє в'їзд на свою територію строком на три роки, пояснив "Українській правді" прес-секретар Державної прикордонної служби Олег Слободян.

"Рішенням уряду всі пункти пропуску, які там діяли, включаючи авіаційні чи паромну переправу, на даний момент вважаються такими, що призупинили свою роботу. Відповідно, якщо людина перетинає кордон України і їде на тимчасово окуповану територію через закриті пункти пропуску, вона порушує законодавство України", – заявив Слободян. 

За даними голови Держприкордонслужби України Віктора Назаренка, у 2016 году в'їзд в Україну було заборонено 5,4 тис. іноземців, із них понад 1,2 тис. – громадяни Росії, протягом шести місяців 2017 року – 2,5 тис.іноземців, із яких 616 – росіяни.