Шмигаль підкоригував свою заяву про воду для Криму: Не зможемо подавати до деокупації півострова

Шмигаль після ефіру пояснив у Facebook свою заяву
Фото: EPA

В ефірі телеканала "1+1" 5 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що неподання води у Крим призведе до гуманітарної катастрофи. Ця заява спричинила критику в соцмережах, журналіст Юрій Бутусов закликав СБУ розпочати кримінальне провадження щодо глави уряду. У ніч на 6 березня Шмигаль написав у Facebook, що деякі його слова "загубилися в галасі студії" і Київ зможе подавати воду у Крим лише після його повернення під контроль України.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що телевізійне ток-шоу – не найкращий майданчик для обговорення складних тем, таких як подавання води окупованому Росією півострову Крим. Про це він написав у Facebook у ніч на 6 березня.

5 березня в ефірі програми "Право на владу" на "1+1" Шмигаль заявив, що неподання води у Крим призведе до гуманітарної катастрофи. "Це не питання торгівлі з окупантами, це не питання якогось бізнесу, це питання гуманітарної відповідальності перед людьми, які живуть у Криму", – сказав він у студії.

Ця заява спричинила критику в соцмережах. Народний депутат від "Голосу", музикант Святослав Вакарчук написав у Facebook, що українська влада готова подавати воду в Крим окупантам. "Не нашим людям, бо вони повністю забезпечені водою для власних потреб, а російським військовим базам, російським підприємствам, російській економіці. Пане Шмигаль, ви це серйозно?" – звернувся депутат до прем'єра.

Журналіст, головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов назвав заяву Шмигаля ганебною і закликав президента Володимира Зеленського негайно її спростувати, а Службу безпеки України – "відкрити кримінальну справу проти зрадника".

Після ефіру Шмигаль написав у Facebook, що уряд не забуває про українців, які живуть на території тимчасово окупованого Криму, і хоче допомагати цим людям.

"Ми хочемо, щоб вони відчували, що ми піклуємося про них. Справді, з технічних причин поділити воду, яка піде людям, і воду, яка піде на військові бази, неможливо. Ця теза загубилася в галасі студії. Позиція залишається незмінною: ми хотіли б подавати воду нашим громадянам, але не можемо і не маємо технічної змоги робити це до деокупації півострова і повернення його до складу України", – зазначив прем'єр.

Україна забезпечувала через Північно-Кримський канал до 85% потреб Криму у прісній воді. Після анексії Криму РФ навесні 2014 року Київ припинив подавання води на півострів. У квітні 2017 року кримська влада запевняла, що їй удалося повністю подолати цю проблему, але, як повідомляли експерти виданню "Крим.Реалії", ця інформація не відповідає дійсності. За даними ЗМІ, у Криму поки не знайшли альтернативи постачання дніпровської води, крім масштабного викачування підземних вод.

У червні 2019 року експостпред президента України в АРК Борис Бабін заявив, що окупанти пропонували хабарі за відновлення водопостачання Криму.

У вересні начальник управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко говорив, що подавати воду з материкової України у Крим технічно неможливо.

Голова бюджетного комітету Верховної Ради, нардеп від "Слуги народу" Юрій Арістов повідомив журналістам програми "Схеми" ("Радіо Свобода"), що вийшла в ефір 30 січня 2020 року, що українська влада розглядала ідею продавати воду у Крим. Представник президента України в Криму Антон Кориневич у відповідь заявив, що Україна не має наміру відновлювати подавання води на півострів до його деокупації.