"Справа 26 лютого". Представництво Зеленського в АРК прокоментувало відкриття у РФ кримінальної справи проти українських правоохоронців

26 лютого 2014 року в Сімферополі провели мітинг за територіальну цілісність України і акцію проросійських сил
Фото: ЕРА

Порушення Слідкомом Росії кримінальної справи проти співробітників української поліції та прокуратури, котрі розслідують події, що призвели до анексії Криму, свідчить про те, що українські правоохоронці "на правильному шляху". Про це йдеться в заяві постійного представництва президента України Володимира Зеленського в Автономній Республіці Крим.

Співробітники Головного управління Національної поліції України в Автономній Республіці Крим і Севастополі, а також прокуратури АРК наразі на правильному шляху у справі щодо встановлення військових злочинців, які окупували півострів у 2014 році. Підтвердження цього – кримінальна справа, яку проти українських правоохоронців порушив Слідчий комітет Росії.

Про це йдеться в опублікованій 2 березня заяві у Facebook постійного представництва президента України Володимира Зеленського в АРК.

"Сьогодні "каральна машина" держави-окупанта запрацювала вже проти наших правоохоронців... Така "увага" слідчих органів країни-агресора свідчить про те, що українські правоохоронці на правильному шляху. Друзі, віримо, що вас цим не залякати і не зламати", – наголосили у представництві.

У заяві висловлюють упевненість у тому, що осіб, винуватих у порушенні прав людини на окупованому півострові, притягнуть до відповідальності як на національному, так і на міжнародному рівні.

2 березня слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу стосовно співробітників української Нацполіції та прокуратури, зокрема проти заступника начальника Головного управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі Сергія Пантелеєва. Їм інкримінують порушення кримінального провадження стосовно російських слідчих, які переслідували заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза у "справі 26 лютого".

Чийгоза затримали в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України, який провели перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Його обвинуватили в організації масових заворушень.

11 вересня 2017 року підконтрольний Росії "Верховний суд" анексованого Криму засудив Чийгоза до восьми років колонії суворого режиму. 25 жовтня 2017-го Чийгоза разом з іншим заступником голови Меджлісу Ільмі Умеровим звільнили, вони прибули в Київ.

26 лютого 2020 року прокурор АР Крим Ігор Поночовний повідомив, що його відомство оголосило про підозру 25 особам, які брали участь у переслідуванні Чийгоза.