США здійснили позаплановий політ над Україною через напад РФ на українські кораблі біля Керченської протоки

За даними Пентагону, політ над Україною здійснено в межах Договору про відкрите небо

Фото: ЕРА (архів)

За інформацією Пентагону, США і союзники сьогодні здійснили політ над територією України, щоб продемонструвати рішучу налаштованість Вашингтона підтримувати безпеку європейських країн.

США і союзники сьогодні здійснили позаплановий політ над Україною в межах Договору про відкрите небо через ситуацію в районі Керченської протоки, інформує прес-служба Пентагону.

"Сполучені Штати рішуче налаштовані підтримувати безпеку європейських країн", – ідеться в повідомленні.

У Пентагоні зазначили, що безпричинний напад Росії на українські кораблі поблизу Керченської протоки є "небезпечною ескалацією в межах все більш провокаційної і загрозливої активності".

"Сполучені Штати прагнуть до поліпшення відносин із Росією, але це неможливо, поки її протизаконні і дестабілізуючі дії тривають в Україні та інших країнах", – підсумували в оборонному відомстві США.

25 листопада РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. Із 24 захоплених у полон українців троє дістали поранення.

ФСБ порушила проти українських військових кримінальну справу за статтею Кримінального кодексу РФ про незаконне перетинання державного кордону. 27-го і 28 листопада "кримські суди" ухвалили рішення взяти під варту українських моряків строком на два місяці.

30 листопада "уповноважений із прав людини" в анексованому Криму Людмила Лубіна заявила, що всіх українських моряків перевезли до Москви. Трьох українців помістили в лікарню СІЗО "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Адвокат Микола Полозов повідомив, що 24 морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу Росії.

США засудили дії Росії, назвавши їх виявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО та ОБСЄ.