У Криму блокують не менше ніж вісім сайтів, яких немає у списках Роскомнагляду, зокрема "ГОРДОН" – дослідження

У "Лабораторії цифрової безпеки" з'ясували, що цензура в окупованому Криму жорсткіша, ніж на території РФ
Фото: ЕРА

Громадська організація "Лабораторія цифрової безпеки" дістала підтвердження, що інтернет-провайдери в окупованому Криму блокують українські сайти, які не заборонено на території РФ.

Кримські інтернет-провайдери блокують мінімум вісім українських сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнагляду, що має повноваження для заборони інтернет-сторінок у Росії й окупованому Криму. Про це повідомили виданню "ГОРДОН" в громадській організації "Лабораторія цифрової безпеки".

Ідеться про сайти кількох українських телеканалів (1tv.com.ua, ictv.ua, novy.tv, stb.ua), інтернет-видання "ГОРДОН" (gordonua.com), кримських видань qha.com.ua і meridian.in.ua, а також сторінку правозахисної організації krymsos.com.

Сайти недоступні, тому що їх заблокували провайдери, а не через помилки або з іншої причини. Про це свідчать результати тестування інтернет-блокувань та аналізу даних за допомогою програми OONI (Open Observatory of Network Interference). Під час спроби зайти на кожен із цих сайтів хоча б один кримський інтернет-провайдер видає сторінку блокування.

"Результати технічного дослідження дають підстави стверджувати, що в Криму є додатковий непублічний список сайтів для блокування, який відрізняється від всеросійського списку Роскомнагляду", – зазначили в "Лабораторії цифрової безпеки".

Принаймні в одного провайдера були недоступними ще 23 сайти (зокрема "Українська правда", "Крим.Реалії", InformNapalm), проте технічних доказів того, що це було саме блокування, немає.

"Лабораторія цифрової безпеки" спільно з Кримською правозахисною групою провели 46 тестів у різних місцях, інтернет-доступ до яких забезпечують різні провайдери. Зокрема, у серпні 2018 року перевірки проводили в містах Сімферополь та Севастополь.

Загалом у межах дослідження перевіряли 83 сайти, серед яких переважно українські і кримські новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій. У "Лабораторії цифрової безпеки" повідомили, що будуть проводити дослідження інтернет-блокувань у Криму за допомогою OONI і надалі. 

Організація також опублікувала інструкцію для тих, хто проживає чи буває у Криму і хоче долучитися до дослідження інтернет-цензури.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася.