У російській колонії Балуху хочуть посилити умови тримання – правозахисники

Балух і далі голодує
Фото: ru.krymr.com

Формальною причиною переведення українського політв'язня Володимира Балуха у приміщення камерного типу в російській колонії називатимуть те, що українець є "злісним порушником" внутрішнього розпорядку, розповіли у Кримській правозахисній групі.

Українського політв'язня Володимира Балуха, який оголосив голодування в російській колонії, хочуть перевести у приміщення камерного типу (ПКТ). Про це 3 червня повідомила Кримська правозахисна група.

В організації зазначають, що рішення про переведення Балуха у ПКТ ухвалюватиме комісія в колонії.

"Формально обґрунтовувати це будуть тим, що українець є "злісним порушником" внутрішнього розпорядку. Після прибуття в колонію, зазначають правозахисники з посиланням на Дінзе, Володимира постійно через надумані приводи відправляли у штрафний ізолятор за "провини", які не передбачають покарання у вигляді ізолятора. Тепер це використовують як доказ того, що Балух є "злісним порушником", із метою помістити його у ПКТ", – пояснили у Кримській правозахисній групі.

ПКТ – спеціальне приміщення, відділ виправного органу (тюрма в колонії), камера з жорсткішим режимом тримання, у якій перебувають засуджені до позбавлення волі, переведені у порядку покарання за злісні порушення встановленого порядку відбування покарання у виправних колоніях. Права людей, які перебувають у ПКТ, значно звужені. Їм не дозволено брати із собою особисті речі, окрім харчових продуктів, рушника, мила, зубного порошку, пасти, зубної щітки, тютюнових виробів і сірників, протягом шести місяців вони можуть отримувати тільки одну посилку чи передачу й одну бандероль, пояснили правозахисники.

2 липня Балуха відвідала його адвокатка Ольга Дінзе. За її словами, українець і далі голодуватиме до відвідування його консулом України.

"Стан здоров'я Володимира дуже нестабільний: його мучать головні болі, запаморочення, сильна слабкість, зневоднення. Мого підзахисного щодня відвідує начальник медичної частини, а також відвідав психолог, але Балух відмовився спілкуватися із психологом і вимагає дозволити відвідування психолога, якому він довіряє", – розповіла Дінзе.

Фермера з Роздольненського району Криму Володимира Балуха затримали після обшуку у грудні 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку виявили набої та тротилові шашки.

У серпні 2017 року проти Балуха відкрили ще одну кримінальну справу – за заявою начальника Роздольненського ізолятора тимчасового тримання Валерія Ткаченка, який стверджував, що активіст його побив. За інформацією захисту українця, Ткаченко сам напав на Балуха, вдарив його й образив.

Адвокати і правозахисники стверджують, що Балух став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, вивішений у дворі його будинку.

У липні 2018 року за сукупністю двох кримінальних справ Балуха засудили до п'яти років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 10 тис. руб. (приблизно 4 тис. грн). У своєму останньому слові українець заявив про політичний мотив переслідування. У жовтні так званий Верховний суд в окупованому Криму скоротив строк тюремного ув'язнення Балуха на один місяць.

19 березня 2018 року Балух оголосив безстрокове голодування. Після місяця повної відмови від їжі, щоб уникнути насильницького годування, українець погодився щодня вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50–70 грамів сухарів із чорного хліба і чай із медом). За час голодування Балух утратив понад 30 кг. У жовтні він припинив голодувати.

30 березня 2019 року Балуха привезли в колонію російського міста Торжок Тверської області. Протягом цього часу він двічі потрапляв у штрафний ізолятор.

Наприкінці червня він знову почав голодування.