У Сімферополі розпочався процес у справі Чубарова

Коли відбудеться наступне засідання "Верховного суду", поки невідомо
Фото: crimean-process.org

Російські слідчі висунули голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову обвинувачення в організації масових заворушень. "Верховний суд" Криму розпочав розгляд, який триває за відсутності обвинуваченого та публіки.

"Верховний суд" окупованого Криму 22 червня почав розглядати по суті кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, про це повідомив сайт "Крымский процесс".

Українському політику висунули обвинувачення за ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу РФ "Організація масових заворушень" та за двома епізодами ст. 280.1 "Публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації". Кримінальну справу, яка стосується подій 26 лютого 2014 року в Сімферополі, Слідчий комітет РФ відкрив у березні 2020 року.

На сайті "суду" інформація у цій справі прихована, зазначає інтернет-ресурс. Слухачів у будівлю також не допускають, посилаючись на розпорядження адміністрації про заходи щодо запобігання поширенню короновірусної інфекції.

Процес мала вести колегія із трьох суддів під головуванням Сергія Погребняка. Проте, як написав у Facebook адвокат Чубарова Микола Полозов, на початку першого засідання Погребняк узяв самовідвід.

"Мотивував він це тим, що раніше брав участь у розгляді справи Ахтема Чийгоза як суддя апеляційної інстанції, а у справі проти Мустафи Дегерменджі, Алі Асанова й інших ухвалював рішення про зміну підсудності. Сторони не заперечували проти самовідводу судді Погребняка, і двоє інших суддів, порадившись, ухвалили рішення його задовольнити. Тепер формуватимуть новий склад суду, тому дата наступного судового засідання поки невідома", – повідомив Полозов.

26 лютого 2014 року, ще до окупації півострова Крим Росією, біля парламенту автономії в Сімферополі відбувалися два мітинги: на одному були кримські татари, які виступали за єдність України, на іншому – прихильники приєднання півострова до Росії. На акції сталися сутички, двоє людей загинули.

Кримська правозахисна група повідомляла, що у "справі 26 лютого" проукраїнським активістам у Криму ухвалили вісім вироків, зокрема до восьми років позбавлення волі в колонії суворого режиму засудили заступника голови Меджлісу Чийгоза. Його звільнили 2017 року.