Україна застосовує санкції не лише до політиків чи бізнесменів РФ. У списку й археологи – Черниш

Черниш: Україна застосовує санкції не лише до політиків чи бізнесменів РФ
Фото: Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України / Facebook

Україна формуватиме негативний імідж російським ученим, які ведуть розкопки в анексованому Криму, заявив міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш.

Україна введе санкції щодо російських археологів, які незаконно проводили розкопки в окупованому Криму. Про це 27 грудня повідомив міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш у Twitter.

"Україна застосовує санкції не лише до політиків чи бізнесменів РФ. У списку й археологи, які незаконно проводили розкопки у Криму. "Name and shame" – ще один принцип: ми говоримо про осіб, які порушують режим окупованих територій, і ширимо негативний імідж серед організацій, що з ними працюють", – пояснив він.

Міністр зазначив, що окупований РФ півострів фінансово через санкції у змозі забезпечити себе лише на 22%. У зв’язку із цим російська влада змушена виділити на потреби Криму у 2019 році приблизно 150 млрд руб. (більше ніж $2,1 млрд).

Черниш додав, що для утримання окупованого Криму РФ залучає олігархів, які заробляють на будівництві Керченського мосту й оборонному замовленні.

"Однак, щоб заробити, ці олігархи мають нести додаткове "соціальне навантаження" – наприклад, вони скуповують недобудовані санаторії у Криму", – підкреслив він.

18 грудня Кабмін запропонував РНБО України ввести санкції проти людей та компаній, що здійснюють комерційну діяльність і археологічні розкопки у Криму.

26 грудня РНБО ухвалила рішення ввести нові санкції щодо російських компаній, бізнесменів, політиків і депутатів, працівників силових структур, які активно підтримували або сприяли агресивним діям проти України. Санкційних списків поки не опублікували.