Причина викидів шкідливих речовин у Криму – влучення снарядів у хімічні відстійники під час військових навчань РФ – українська розвідка

У ніч із 23-го на 24 серпня жителі Армянська заявили про викид невідомої речовини в атмосферу
Фото: ua.krymr.com

1319 серпня 2018 року під час тренування із прикриття адміністративного кордону з Херсонською областю підрозділи збройних сил РФ проводили стрільби в районах відстійників відходів хімічного виробництва титанового і содового заводів на півночі окупованого Криму, повідомив представник прес-центру Міноборони України Олександр Мотузяник.

До погіршення екологічної ситуації на півночі окупованого Криму призвели військові навчання, які проводили там російські війська. Про це з посиланням на дані Головного управління розвідки Міноборони України на брифінгу 5 вересня заявив представник прес-центру Міноборони Олександр Мотузяник, повідомила прес-служба відомства.

Мотузяник розповів, що більшість районів для навчань російські військові використовують без згоди і попереднього інформування кримчан.

"Зокрема, 13–19 серпня 2018 року в ході тренування з прикриття адміністративного кордону з Херсонською областю підрозділи ЗС РФ проводили стрільби в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового та содового заводів. Унаслідок влучень снарядів зазначені об'єкти були пошкоджені, що призвело до суттєвого погіршення екологічної обстановки на всій півночі окупованого Криму. Разом із тим російське окупаційне командування намагається приховати масштаб екологічної проблеми й уникнути відповідальності за її виникнення шляхом розповсюдження у ЗМІ неправдивих і викривлених повідомлень, які дезінформують суспільство щодо реального стану екологічної небезпеки в Криму", – сказав він.

Видання "Крыминформ" повідомляло, що в ніч із 23-го на 24 серпня жителі Армянська заявили про викид невідомої речовини в атмосферу. "Глава" окупаційної влади півострова Сергій Аксьонов повідомив, що викид стався на заводі "Титан" у місті.

"Віце-прем'єр" окупованого Криму Ігор Михайличенко заявляв, що причиною шкідливих викидів в Армянську і його околицях стали спека і тривала відсутність опадів, які призвели до випаровування хімічних речовин із кислонакопичувачів ТОВ "Титанові інвестиції". Роботу заводу "Титан" зупинили на два тижні, з Армянська вивозять дітей.

У Херсонській області прикордонники зафіксували перевищення вмісту хімічних речовин у повітрі.

Офіс українського омбудсмена має намір передати інформацію про ситуацію в Армянську в міжнародні організації та прокуратуру АР Крим.

Міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш заявив, що окупанти намагалися приховати факт викиду хімічних речовин в Армянську.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.