"Український диверсант" Дудка вперше зателефонував синові з російської колонії

4 квітня 2019 року Дудку засудили до 14 років в'язниці
Фото: Крымская правозащитная группа / Crimean Human Rights Group / Facebook

У засудженого у справі "українських диверсантів" Володимира Дудки проблеми з тиском, його турбує головний біль, а також біль у животі і пахвині. Окрім того, у нього з'явилася висипка по всьому тілу і він значно схуд, розповів його син Ілля Дудка.

23 січня Ілля Дудка, син засудженого у справі "українських диверсантів" Володимира Дудки, повідомив у Facebook, що батько вперше зателефонував йому з колонії №11 Ставропольського краю РФ.

"У колонії він купив картку "Зонателеком" і, слава богу, тепер є зв'язок із ним. Передає привіт рідним, друзям, колишнім політв'язням і всім, хто бореться за свободу тих, хто залишився в ув'язненні", – написав син Дудки.

Він додав, що батько відмовився від роботи в колонії.

"Часто відвідує храм при колонії. На запитання про здоров'я відповідає знехотя, не в характері батька скаржитися, але для мене зараз головне, щоб він дожив до звільнення, тому для мене ці питання основні. Батько каже, що в колонії його оглянули лікарі, призначили дієту. На цьому все... Біль у шлунку й паху не зникає, головний біль триває, тиск високий, збиває його таблетками, які я передав йому ще в Сімферополі. До всього цього додалися ще висипка по тілу і значне схуднення", – написав Ілля Дудка.

За його словами, батько "зберігає міцність духу і надію", що він повернеться додому в межах обміну утримуваними особами.

"Вірю, що його життєвих сил вистачить, щоб дожити до звільнення. Вірю, що незабаром обійму свого батька. А поки будемо продовжувати працювати з адвокатами, готуємося подавати касаційну скаргу", – додав син Дудки.

У листопаді 2016 року ФСБ РФ заявила про затримання в анексованому Севастополі українців, які нібито планували теракти. Пізніше російські ЗМІ назвали їхні імена: це Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков і Дудка. "Ленінський суд" міста Севастополя заарештував затриманих.

У Міністерстві оборони України заявили, що у Криму жодних українських диверсантів немає, а в Головному управлінні розвідки Міноборони України назвали інформацію ФСБ фейком.

Штибліков уклав угоду з російським слідством і в листопаді 2017 року його засудили на п'ять років.

4 квітня 2019 року Дудку і Бессарабова засудили до 14 років в'язниці. Їхній захист оскаржив це рішення.

У серпні "Севастопольський міський суд" окупованого Криму передав справу Дудки і Бессарабова у Верховний суд Росії для розгляду апеляційної скарги на вирок. 27 вересня адвокат Сергій Легостов повідомляв, що їх етапували до Москви для розгляду апеляції.

15 жовтня Верховний суд РФ залишив без змін вирок Дудці й Бессарабову. Їх етапували у Крим.

26 листопада стало відомо, що Дудку і Бессарабова вивезли з окупованого Криму у РФ для відбування покарання.