В Криму залишилося приблизно 250 тис. кримських татар – Джемілєв

Багато кримських татар не брало участі в переписі населення Криму, який проводили окупанти, зазначив Джемілєв
Фото: Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу / Facebook

Під час перепису населення Криму через півроку після окупації представники російської влади взагалі не заходили у багато селищ на півострові, написали цифру "від ліхтаря", зазначив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Після анексії Криму Росією на півострові залишилося жити приблизно 250 тис. кримських татар. Про це в інтерв'ю телеканалу "Прямий" повідомив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Джемілєв.

"Якщо до окупації – ми вважали, 280 тисяч, там народжуваність, усе таке, то, напевно, десь 250", – сказав він.

За словами нардепа, за півроку після анексії російська влада провела у Криму перепис, згідно з яким чисельність етнічних кримських татар зменшилася з 13,5% до 10%.

Він погодився зі словами ведучого, що "в Росії можуть будь-які цифри намалювати".

"Ось це я й хотів сказати. Особливо, скажімо, що стосується статистики щодо кримських татар у цьому переписі. Багато кримських татар узагалі не брало участі. У багато селищ вони взагалі не заходили. Написали "від ліхтаря", – зазначив Джемілєв.

За його даними, найбільший відсоток кримських татар проживає в Білогірському районі Криму (приблизно 33%).

"Їх мало на південному березі. Тому що купувати житло там кримським татарам було важко", – сказав Джемілєв.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.