В окупованому Криму російські силовики затримали кримчанина, який їхав на суд у справі "Хізб ут-Тахрір" – правозахисники

Місцеперебування Енвера Омерова невідоме
Фото: Крымская солидарность / Facebook

Російські силовики сказали, що везуть затриманого кримчанина Енвера Омерова, який є родичем фігуранта справи "Хізб ут-Тахрір", у відділення поліції міста Керч, але його там немає, розповіла громадській організації "Кримська солідарність" дочка затриманого Фатма Ісмаїлова.

На в'їзді на Керченський міст російські силовики затримали кримчанина Енвера Омерова, який їхав у Ростов-на-Дону на засідання суду у сімферопольській справі "Хізб ут-Тахрір". Про це 10 червня у Facebook повідомила громадська організація "Кримська солідарність" із посиланням на адвоката Маммета Мамбетова.

"Біля в'їзду на Кримський міст сьогодні вночі співробітники державтоінспекції зупинили автомобіль, у якому в Ростов-на-Дону прямували родичі підсудних сімферопольської групи "Хізб ут-Тахрір", де сьогодні мають відбутися дебати сторін. Після трьох годин тримання без причин, без складання необхідних процесуальних документів затримали й доправили у відділ поліції міста Керч батька Фатми Ісмаїлової Енвера Омерова", – розповів адвокат.

Він додав, що під час затримання Омерову стало зле, йому викликали "швидку".

"Прибулі медики зробили йому уколи і просили не турбувати його, оскільки в нього дуже високий тиск. Однак працівники ДПС не дали йому можливості отямитися і повезли у відділення поліції", – розповіли у "Кримській солідарності".

За словами дочки затриманого Фатми Ісмаїлової, співробітник ФСБ сказав їй, що батька доправили у відділення російської поліції Керчі. Вона приїхала туди, але Омерова там немає.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу. Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

"Хізб ут-Тахрір" – міжнародна ісламська політична організація, що закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала організацію терористичною у 2003 році, діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території країни заборонено. У межах українського законодавства "Хізб ут-Тахрір" є легальною організацією. У країнах Західної Європи та Північної Америки її також не заборонено, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

Як випливає зі звіту Кримської правозахисної групи, станом на лютий 2019 року у "справі кримських мусульман" було позбавлено свободи 32 людей. У березні на півострові у справі "Хізб ут-Тахрір" заарештували ще 24 людей.