Верховний суд Швейцарії ухвалив рішення на користь "Укрнафти" за позовом до Росії про втрату кримських активів

"Укрнафта" розраховує отримати від Росії компенсацію в розмірі $50 млн за експропріацію автозаправок
Фото: Укрнафта / Facebook

Звернення "Укрнафти" в Міжнародний арбітражний суд у зв'язку із захопленням Росією активів компанії у Криму визнано законним.

Верховний суд Швейцарії підтвердив правомірність звернення ПАТ "Укрнафта" в Міжнародний арбітражний суд для захисту активів у Криму. Про це 24 жовтня повідомила прес-служба компанії.

Після захоплення Криму 2014 року РФ "із застосуванням сили позбавила "Укрнафту" прав власності на 16 автозаправних станцій", ідеться в повідомленні.

Компанія, спираючись на угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом РФ про заохочення і взаємний захист інвестицій 1998 року, подала позов у Міжнародний арбітражний суд, який узяли до розгляду навесні 2016 року.

Росія не визнала компетенції Міжнародного арбітражного суду й оскаржила його рішення про визнання юрисдикції у Верховному суді Швейцарії.

"Верховний суд Швейцарії підтвердив своїм рішенням правомірність Міжнародного арбітражного суду розглядати спір за позовом "Укрнафти" проти РФ на підставі згаданої угоди. Відповідно, арбітражне провадження продовжиться, і в найближчий час очікується остаточне рішення по суті справи", – заявили в прес-службі.

"Укрнафта" розраховує отримати від Росії компенсацію в розмірі $50 млн за експропріацію майна. Крім того, рішення може вплинути на позицію інших судів, що розглядають аналогічні позови українських компаній проти РФ, уважають в "Укрнафті".

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Українські компанії подають у міжнародні інстанції позови про захист інвестицій у Криму. Серед них – НАК "Нафтогаз України", АТ "Ощадбанк", ТОВ "Аеропорт "Бельбек", "ПриватБанк", ТОВ "Лугзор", компанія "Стабіл", ТОВ "Еверест" та інші.