Від суден, які зазнавали перевірок із боку РФ в Азовському морі, скарг не було із квітня – Лавров

Лавров: Ми не чули жодних тривог у виступах наших європейських колег
Фото: ЕРА

Керченська протока – російська, вона не підлягає регулюванню міжнародним правом, заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

На перевірки суден в Азовському морі з боку Російської Федерації не скаржилися з весни 2018 року. Про це 23 листопада під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Італії Енцо Моаверо-Міланезі повідомив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, якого цитує міністерство закордонних справ (МЗС) Росії.

"Із квітня цього року не було жодної скарги від жодного капітана, ні від одного судна, які зазнавали перевірок із боку Російської Федерації. Важливо, що ми не чули жодних тривог у виступах наших європейських колег, які переживають зараз із цього досить вигаданого приводу, водночас українська сторона абсолютно протиправно, із порушенням усього і вся, захоплювала російські судна, утримувала їхні екіпажі, оголошувала про прагнення продати самі судна з молотка", – сказав він.

За словами російського міністра, звинувачення можна пояснити "прагненням вкотре знайти привід для того, щоб чинити тиск на РФ".

"Нагадаю також, що Керченська протока не є протокою, що підлягає регулюванню міжнародним правом, – вона російська. Не випадково ми були змушені посилити там присутність наших прикордонників, військових після того, як офіційні особи України неодноразово обіцяли почати якісь приготування, щоб підірвати Кримський міст", – зазначив Лавров.

Російські прикордонники почали зупиняти судна в Азовському морі у квітні.

У вересні Рада національної безпеки і оборони України затвердила комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів України у південних регіонах, акваторіях Азовського і Чорного морів.

Європейський парламент 25 жовтня ухвалив резолюцію, в якій висловив стурбованість порушенням Росією міжнародного права в Азовському морі. У документі засуджено надмірну активність РФ щодо перевірки комерційних суден в акваторії Азова – як українських, так і третіх країн, зокрема тих, які йдуть під прапорами держав ЄС.

За даними Державної прикордонної служби України на кінець жовтня, РФ уже сформувала групу із понад 120 кораблів і катерів в Азовському морі.

У Раді Федерації РФ заявляли, що можуть "за хвилини" закрити Азов для українських суден.

Міністр оборони України Степан Полторак сказав, що Україна готова відреагувати на погрози з боку Росії в Азовському і Чорному морях.