Захист військовополонених моряків подав апеляцію на продовження їм арешту – Полозов

17 квітня суд у Москві продовжив строк арешту морякам
Фото: ЕРА

Адвокати військовополонених українських моряків оскаржили постанови Лефортовського суду Москви щодо продовження їм арешту і вказали, що в межах Женевської конвенції "Про поводження з військовополоненими" українці не мають перебувати в СІЗО, про це повідомив адвокат Микола Полозов.

Адвокати військовополонених українських моряків подали апеляційні скарги на постанови Лефортовського районного суду міста Москви щодо продовження строків тримання під вартою стосовно всіх 24 українців. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив адвокат Микола Полозов.

"Адвокати оскаржили незаконні постанови суду першої інстанції, указавши, що захоплені російською владою військові моряки є військовополоненими і перебувають під захистом III Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року "Про поводження з військовополоненими" і не мають бути в СІЗО, оскільки це є тривалим конвенціональним порушенням із боку російської влади", – написав Полозов.

За його словами, у скаргах адвокати вказали, що російський суд не дав належної оцінки поданій захистом резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи, згідно з якою щодо моряків мають застосовуватися норми міжнародного гуманітарного права, а також доповіді управління верховного комісара ООН із прав людини, відповідно до яких моряки мають статус військовополонених доти, доки компетентний трибунал не ухвалить іншого рішення.

"Крім того, захист оскаржив відмову суду передати справи на розгляд у військовий суд, як того вимагає III Женевська конвенція. Також у скаргах захист указав, що російський суд не взяв до уваги обставини імунітету військових моряків", – зазначив адвокат.

За його словами, апеляційна інстанція – Московський міський суд – призначить дату розгляду апеляційних скарг і проведе судові засідання в травні.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли до Москви. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово". Зараз усі моряки перебувають у "Лефортово".

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетинанні кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх. В управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені мають перебувати під захистом Женевської конвенції.

17 квітня суд у Москві продовжив строк арешту морякам. 21 українцю строк тримання під вартою продовжено до 24 липня, ще трьом – до 26 липня.