Захист захоплених Росією українських моряків оскаржує їх арешт – адвокат

"Суд" у Криму заарештував 15 українських моряків
Фото: ЕРА

27 листопада "суд" у Сімферополі заарештував на 60 діб 15 із 24 українських моряків, які були у складі захоплених Росією військових катерів. Захист українців не згоден із таким рішенням, заявив адвокат Айдер Азаматов.

Захист українських моряків, які були у складі захоплених Росією військових катерів, оскаржує їх арешт. Про це 27 листопада "Крим.Реалії" розповів адвокат Айдер Азаматов.

"Усім обрали запобіжний захід однаковий – утримання під вартою. Звичайно, увесь захист із таким рішенням не згоден. Ми його оскаржуватимемо протягом трьох діб", – сказав Азаматов.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. У Генпрокуратурі України повідомили, що окупаційна влада РФ захопила 24 військовослужбовців України.

Командувач Військово-морських сил (ВМС) України Ігор Воронченко 26 листопада повідомив, що трьох моряків поранено: один є офіцером, двоє – військовослужбовцями контрактної служби.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак поінформував, що на борту захоплених у Керченській протоці кораблів перебували контррозвідники СБУ, які виконували завдання із контррозвідувального забезпечення підрозділів ВМС України. За його словами, один з офіцерів СБУ дістав тяжке поранення.

27 листопада кримський юрист Ліля Гемеджі заявила, що українських моряків у "суді" захищають кримськотатарські адвокати.

"Уповноважений із прав людини" у Криму Людмила Лубіна повідомила, що 27 листопада обирають запобіжні заходи морякам і мічманам, а 28 листопада обиратимуть членам командного складу та співробітникам СБУ.

15 членів екіпажів "суд" у Сімферополі заарештував на 60 діб.