Зеленський підписав указ про День спротиву окупації Криму

Зеленський підписав указ 26 лютого
Фото: president.gov.ua

День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя вводять із метою вшанування мужності й героїзму громадян України у відстоюванні територіальної цілісності країни, ідеться в указі президента України Володимира Зеленського.

26 лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Відповідний указ №58/2020 оприлюднено на сайті глави держави.

У документі наголошено, що День опору окупації вводять із метою вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди річниці проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.

Згідно з указом, Кабінет Міністрів має розробляти за участю представників державних органів, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства і затверджувати плани заходів до Дня опору окупації Криму.

Указ набуває чинності з дня його опублікування.

Зеленський анонсував запровадження Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя 26 лютого 2020 року.

Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ.

26 лютого 2014 року, ще до окупації півострова Росією, біля кримського парламенту в Сімферополі відбулися два мітинги: на одному були кримські татари, які виступали за єдність України, на іншому – прихильники приєднання півострова до Росії. На акції сталися сутички, двоє людей загинуло. За даними видання "Крим.Реалії", у проукраїнській акції взяло участь приблизно 10 тис. осіб.

Кримська правозахисна група повідомляла, що у "справі 26 лютого" проукраїнським активістам у Криму винесли вісім вироків, зокрема до восьми років позбавлення волі в колонії суворого режиму було засуджено заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Його звільнили 2017 року в межах обміну.