"Живий, здоровий, тепло одягнений". Військовополонений моряк Шевченко написав лист в одеську гімназію

РФ захопила українські кораблі 25 листопада 2018 року
Фото: ЕРА (архів)

Захоплений російськими силовиками в районі Керченської протоки мічман українського рейдового буксира "Яни Капу" Андрій Шевченко повідомив, що в московському СІЗО "Лефортово" йому допомагають "їжею та одягом небайдужі люди".

Мічман українського рейдового буксира "Яни Капу" Андрій Шевченко, який перебуває в московському СІЗО "Лефортово", написав лист в одеську гімназію №7, інформує "Думская".

У повідомленні зауважують, що Шевченко написав лист 4 лютого, на пошту він надійшов 14 квітня і лише кілька днів тому прийшов у Одесу.

"Ось отримав від вас листа і дуже зрадів, для мене це було несподівано і дуже приємно. У мене все гаразд, живий, здоровий і тепло одягнений. Тут нам допомагають одягом та їжею небайдужі люди. Ні в чому не обмежені, крім, звичайно, свободи... Але я знаю, що все це рано чи пізно закінчиться і настане довгоочікуваний мир!" – написав Шевченко.

Він подякував одеситам за "теплі слова підтримки".

Фото: dumskaya.net

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли до Москви. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово". Зараз усі моряки перебувають у "Лефортово".

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетинанні кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх. В управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені мають перебувати під захистом Женевської конвенції.