Асоціація конституційного правосуддя визнала суддів Конституційного суду РФ відповідальними за анексію Криму

Генпрокуратура підозрює суддів Конституційного суду РФ у пособництві анексії Криму
Фото: pixabay.com

Не існує більш дискримінаційного рішення, ніж використання конституційного правосуддя для внутрішньої легалізації порушень міжнародного права, зазначили в Асоціації конституційного правосуддя країн Балтійського і Чорноморського регіонів.

Асоціація конституційного правосуддя країн Балтійського і Чорноморського регіонів (BBCJ) уважає суддів Конституційного суду РФ винними у створенні передумов для анексії Криму. Відповідна декларація є в розпорядженні "Української правди".

У документі наголошують, що асоціація поінформована про відкриття Генпрокуратурою України кримінального провадження проти суддів Конституційного суду РФ за їхню участь в агресії проти України.

Також у декларації згадали постанову парламенту Грузії про грубе порушення прав людини в окупованих Росією Абхазії і Південній Осетії та декларацію парламенту Молдови про відкликання російських військових сил із території країни.

У документі підкреслюють, що окупація Росією української, грузинської та молдовської територій є серйозним порушенням міжнародного права та актом агресії, який неодноразово засуджували Генасамблея ООН і Парламентська асамблея Ради Європи.

BBCJ у декларації підтверджує спільну Батумську резолюцію, в якій суддів Конституційного суду РФ обвинувачують у створенні передумов для анексії Криму.

"Не існує більш дискримінаційного рішення, ніж використання конституційного правосуддя для внутрішньої легалізації серйозних порушень міжнародного права... BBCJ підтримує позицію України, Молдови і Грузії щодо засудження агресії РФ і порушення прав людини на окупованих територіях", – ідеться в повідомленні.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

12 березня генпрокурор України Юрій Луценко повідомив, що 1 березня 2018 року складено повідомлення про підозру голові і 18 суддям Конституційного суду Російської Федерації за підозрою в пособництві анексії Криму.