Байден: Ми підтверджуємо просту істину, що Крим – це Україна

Байден: США продовжують підтримувати Україну і її союзників та партнерів сьогодні, як і від самого початку цього конфлікту
Фото: EPA
26 лютого до Дня спротиву окупації Криму президент США Джо Байден запевнив, що Штати продовжать роботу, щоб залучити Росію до відповідальності за її агресію в Україні.

Президент США Джо Байден заявив, що Штати ніколи не визнають окупації Криму і разом з Україною протистоятимуть Росії. Про це йдеться в заяві Білого дому до Дня спротиву окупації Криму.

"Сім років тому цього дня Росія порушила міжнародне право, норми, за якими сучасні країни взаємодіють одна з одною, а також суверенітет і територіальну цілісність своєї сусідки-України, коли вона вдерлася до Криму. США продовжують підтримувати Україну і її союзників та партнерів сьогодні, як і від самого початку цього конфлікту. У цю похмуру річницю ми підтверджуємо просту істину: Крим – це Україна", – ідеться в повідомленні.

Байден зазначив, що США продовжать роботу, щоб притягнути Росію до відповідальності за її агресію в Україні.

"Ми також продовжимо шанувати мужність і сподівання Революції гідності, у якій український народ зіткнувся з вогнем снайперів і силовиків у спецодязі на Майдані й вимагав нового початку для своєї країни. Сполучені Штати, як і раніше, вірять в обіцянки України, і ми підтримуємо всіх, хто прагне до мирного, демократичного і успішного майбутнього своєї країни", – додав він.

Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу.

26 лютого 2014 року, ще до окупації півострова Росією, біля кримського парламенту в Сімферополі відбулося два мітинги: на одному були кримські татари, які виступали за єдність України, на іншому – прихильники приєднання півострова до Росії. На акції сталися сутички, двоє людей загинули. За даними видання "Крим.Реалії", у проукраїнській акції взяло участь майже 10 тис. осіб.

Президент України Володимир Зеленський рік тому оголосив 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.