Чубаров заявив, що ФСБ намагається обвинуватити затриманого в Криму Веліляєва у фінансуванні тероризму

Чубаров: Хочуть знищити підприємців, які, попри всі форми тиску, залишаються звичайними людьми
Фото: EPA

Росія хоче знищити кримськотатарських підприємців у Криму, які "не підспівують окупантам", заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Рефат Чубаров. За його словами, підприємця Ресуля Веліляєва затримали через формальний привід.

Федеральна служба безпеки Росії намагається обвинуватити затриманого в окупованому Криму підприємця Ресуля Веліляєва у фінансуванні тероризму. Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Рефат Чубаров під час відеотрансляції на своїй сторінці у Facebook.

Переклад його виступу наводить "Українська правда".

Чубаров повідомив, що ФСБ має намір обвинуватити Веліляєва "в діяльності щодо фінансування терористичних і екстремістських організацій".

"Хочуть знищити коло кримськотатарських підприємців, які, попри всі форми тиску, залишаються звичайними людьми. Вони не виходять на площі, не протестують проти окупації... Але вони і не кланяються, вони не підспівують окупантам, не підтримують їхні фейкові заходи", – заявив Чубаров.

Він нагадав, що формальним приводом для затримання Веліляєва стали нібито порушення ч. 2 ст. 238 Кримінального кодексу РФ про відповідальність за зберігання та реалізацію неякісних продуктів.

"Виходить, за статтею, яка не належить до тяжких злочинів, коли немає наслідків таких дій для конкретної людини або людей, ФСБ прийшла в магазини з нібито простроченими продуктами, схопила підприємців і повезла в СІЗО "Лефортово", – додав Чубаров.

26 квітня російські силовики в Білогірську проводили обшуки в будинках кримськотатарських підприємців, меценатів, активістів кримськотатарського національного руху.

27 квітня голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що після обшуків кримського татарина Веліляєва вивезли з Криму.

Журналіст Лілія Буджурова розповіла, що підприємця етапували в СІЗО "Лефортово". За її інформацією, Веліляєва обвинуватили у збуті продуктів харчування, що не відповідають вимогам безпеки.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. За даними правозахисників, після окупації ситуація з правами людини в Криму значно погіршилася.