Денісова: Причиною для затримання Климента є його поїздка в СІЗО Ростова-на-Дону для відвідання політв'язня Гриба

Денісова: Климент знаходиться в одному з райвідділків поліції Сімферополя
Фото: Людмила Денісова / Facebook

За словами українського омбудсмена Людмили Денісової, Росія боїться, що всьому світу стане відома правда про стан здоров'я політв'язня, українця Павла Гриба. Сьогодні в окупованому Криму затримали архієпископа Православної церкви України Климента, який планував поїздку до СІЗО у російський Ростов-на-Дону, де утримують Гриба.

Причиною для затримання архієпископа Православної церкви України Климента є його намір відвідати СІЗО російського Ростова-на-Дону, де утримують політв'язня, українця Павла Гриба, повідомила 3 березня у Facebook український омбудсмен Людмила Денісова.

"Тільки-но мені вдалося зв'язатися з архієпископом Сімферопольським і Кримським Климентом (Кущем), якого було незаконно затримано окупаційною поліцією на автовокзалі міста Сімферополя. За словами Климента, зараз він знаходиться в одному з райвідділків поліції Сімферополя", – написала Денісова.

За словами українського омбудсмена, "приблизно годину тому його вивели з автобуса, пояснивши, що в його сумках знаходяться речі, які нібито було вкрадено ним із церкви".

"Климент запевнив мене, що у поліції лише через півгодини після затримання дізналися, ким він є, а саму справу сфабрикували майже одразу. Я вважаю, що причиною для затримання Климента є його запланована поїздка до СІЗО міста Ростов-на-Дону для відвідання там українського політв‘язня Павла Гриба, на що ростовським судом попередньо було надано дозвіл. РФ боїться, що всьому світові стане відома правда щодо стану здоров‘я Павла. Їм є що приховувати!" – продовжила Денісова.

Вона додала, що "судове засідання по Павлу перенесли, коли в Росію приїхав лікар, який мав розповісти про реальний стан здоров'я політв'язня".

"Тримаю це питання на контролі", – резюмувала український омбудсмен.

Архієпископа ПЦУ затримали у Криму 3 березня. Він збирався їхати в російський Ростов-на-Дону на зустріч з українським політв'язнем Павлом Грибом. Климент повідомив, що затримання російські силовики нібито пов'язують із крадіжкою з його церкви в Сімферополі.

24 серпня 2017 року Гриба, який поїхав у Гомель (Білорусь) на зустріч із росіянкою Тетяною Єршовою, викрали співробітники ФСБ Росії. Два тижні про місцеперебування українця не було відомо. 7 вересня Генеральному консульству України в Ростові-на-Дону надійшло повідомлення від ФСБ про утриманння Гриба в СІЗО Краснодара. У РФ українця обвинуватили у підготовці теракту в одній зі шкіл Сочі.

Наприкінці грудня 2018 року український лікар, доктор медичних наук, професор Василь Притула, проаналізувавши результати обстеження Гриба в ростовському клініко-діагностичному центрі, заявив, що захворювання українця прогресують, і це критично небезпечно для його життя. В українця діагностували портальну гіпертензію, спленомегалію (збільшення селезінки), гіперспленізм, а також цироз печінки. 30 січня батько політв'язня заявив, що у його сина з'явилися симптоми хвороби Альцгеймера. 1 лютого в російському Ростові-на-Дону під час судового засідання Грибу викликали швидку допомогу.

Сам Гриб повідомив, що йому не вижити без ліків у російській в'язниці.

У березні 2014 року після незаконного референдуму Росія окупувала Крим і Севастополь. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.