Для забезпечення показової масовості на "гулянні" Хидирлез окупанти у Криму мобілізували навіть шкільні автобуси – Чубаров

Чубаров розповів про шкільні автобуси на святкуваннях Хидирлеза у Криму
Фото: Рефат Чубаров / Facebook

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що на святкування Хидирлеза в окупованому Криму влада мобілізувала автобуси, в яких було по кілька вчителів, а решта діти.

Окупаційна влада Криму намагалася створити видиму масовість на святі Хидирлезі, проведеному 6 травня на анексованому півострові. Про це у Facebook заявив нардеп від Блоку Петра Порошенко, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Для забезпечення показової масовості на проведеному сьогодні "гулянні" Хидирлез російська окупаційна влада Криму мобілізувала навіть шкільні автобуси. У кожному з таких автобусів – пара-трійка вчителів, решта – діти... Зрозуміло, за кілька годин, ближче до полудня, бальбеки із смирновими прокукурікають про "рекордну" чисельність учасників", – написав Чубаров.

Керівник кримськотатарського телеканала ATR Ленур Іслямов у Facebook опублікував відео святкування Хидирлеза в окупованому Бахчисараї.

"Добровільне" свято в Бахчисараї", – написав він.

Видання "РИА Крим" повідомляло, що на святкуванні "Хидирлеза" під Бахчисараєм було  "приблизно 40 тис. гостей".

У 2014 і 2015 роках Меджліс відмовився від проведення на півострові свята Хидирлез на знак протесту проти окупації та репресій російської влади.

2016 року Меджліс теж проігнорував свято у Криму. "Настане час, коли Крим стане вільним від російських окупантів, і кримськотатарський народ збере справжній Хидирлез, на який з'їдуться тисячі друзів з усього світу", – сказав Чубаров.

Хидирлез – це головне весняне свято у кримських татар. Відзначається на початку травня й означає початок посівного сезону.