Джемілєв: Ми очікували, що розпочнеться депортація кримськотатарського народу

Джемілєв: Ми очікували на депортацію кримських татар
Фото: Emine Halil / Facebook

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв повідомив, що на початку анексії Криму була інформація про використання трупів російських військових як привід для депортації кримських татар.

Після анексії Росією Криму з'являлася інформація про імовірний початок депортації кримських татар, заявив в ефірі авторської програми Дмитра Гордона "ГОРДОН" на каналі "112 Україна" лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Або вони спеціально робили такий витік, що збиралися кілька трупів знайти російських солдатів у поселеннях кримських татар. Тоді-то ми створили загони самооборони, які контролювали в'їзди-виїзди в наші компактні поселення", – сказав він.

Про створення загонів самооборони кримські татари повідомили на початку березня 2014 року.

Росія анексувала Крим, виправдовуючи це незаконним референдумом, який пройшов навесні 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

У 1944 році радянська влада депортувала з Криму сотні тисяч кримських татар. Велику частину з них виселили до Узбекистану. Повертатися до Криму кримські татари почали після 1990 року.