Глава Євроради підтвердив участь у саміті Кримської платформи

Мішель візьме участь у саміті Кримської платформи 23 серпня
Фото: EPA
Президент Європейської ради Шарль Мішель підтвердив свою участь у саміті Кримської платформи, який має відбутися напередодні Дня Незалежності України в Києві. Про це 15 квітня повідомила пресслужба Європейської ради.

Під час телефонної розмови із президентом України Володимиром Зеленським Мішель висловив солідарність і "непохитну підтримку ЄС незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах".

"Він ще раз подякував Зеленському за запрошення на саміт Кримської платформи, запланований на 23 серпня. Президент Мішель із нетерпінням чекає можливості взяти участь у ньому", – зазначили в релізі.

Контекст:

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму. Планують, що платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентського співробітництва, у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримська платформа розпочне на інавгураційному саміті, який відбудеться в Києві 23 серпня 2021 року. На ньому планують ухвалити документ під назвою Кримська хартія, який засудить політику Росії щодо окупованого Криму.

У МЗС РФ Кримську платформу назвали "недружнім щодо Росії кроком" і "посяганням на територіальну цілісність РФ". Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що через ініціативу у РФ "наростають емоції, іноді навіть істеричні".

Кримську платформу як новий майданчик для переговорів про повернення окупованого Криму до складу України вже підтримало більше ніж 10 країн світу, говорила прессекретарка президента України Юлія Мендель.

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна та більшість країн світу.