Голова Служби зовнішньої розвідки України Божок: Чому росіяни виклали відео з нападом на буксир "Яни Капу"? Вони чекали стрільби у відповідь

Божок: Ризик вторгнення російських військ в Україну на той момент був 30%
Фото: lb.ua

Якби українські військові моряки під час захоплення кораблів 25 листопада 2018 року відкрили стрільбу у відповідь, в Україні міг би повторитися грузинський сценарій 2008 року, заявив голова Служби зовнішньої розвідки України Єгор Божок.

Росіяни оприлюднили відео з нападом на український військовий буксир "Яни Капу" в районі Керченської протоки, тому що чекали стрільби у відповідь. Таку думку в інтерв'ю виданню LB.ua висловив голова Служби зовнішньої розвідки України Єгор Божок.

"Чому росіяни виклали в інтернет відео з нападом на буксир "Яни Капу"? Моє припущення: вони чекали нашу стрільбу у відповідь. А за нею мало відбутися стовідсоткове повторення грузинського сценарію 2008 року", – зазначив Божок.

Він підкреслив, що на військових і не тільки військових кораблях завжди присутні представники контррозвідки – це звичайна практика. Саме тому 25 листопада в полон росіяни захопили, зокрема, двох співробітників Служби безпеки України.

Божок заявив, що іноземні партнери спочатку не були твердо переконані в тому, що інцидент був провокацією росіян, однак після того, як їм надали від України всі дані, "судячи з реакції", вони в цьому переконалися.

"Росіяни знали про план проходу суден Керченською протокою, це ж не було таємницею. Ось, мабуть, і вирішили використати", – вважає голова СЗР.

Відповідаючи на запитання, чому це сталося саме зараз, він сказав:

"[Президент РФ Володимир] Путін втрачає рейтинг, це – раз. Два – їм потрібен наземний коридор [у Крим]. Як повітря потрібен".

На його думку, ризик вторгнення російських військ в Україну на той момент був 30%.

"Це дуже багато", – додав Божок.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли в Москву. Усім морякам висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ.

15–16 січня 2019 року Лефортовський суд Москви продовжив 21 моряку строк тримання під вартою до 24 квітня, ще трьом – до 26 квітня.

Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає їх негайного звільнення.

24 січня ПАРЄ ухвалила резолюцію у зв'язку із захопленням українських кораблів у районі Керченської протоки.