Гордон: У Севастополя буде інша назва і не буде там цього бісового російського Чорноморського флоту

Гордон: "Сева і сто Поль" нехай російську дупу так називають
Фото: Gordonua.com

Український журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон вважає, що після деокупації Криму населеним пунктам на півострові повернуть історичні кримськотатарські назви, зокрема перейменують Севастополь. Таку думку він висловив під час YouTube-стриму з головною редакторкою "ГОРДОН" Олесею Бацман 2 травня.

Гордон спрогнозував, що Україна деокупує Крим раніше за Луганськ і Донецьк, і зазначив, що поїзд "Київ – Севастополь", як у пісні українського співака й композитора Андрія Миколайчука, "уже іде, він набирає ходу".

"Незабаром він дійде до кінцевої станції... До речі, Севастополь не матиме назви Севастополь. Це "Сева і сто Поль" – нехай російську дупу так називають... Він матиме назву таку, яку мав до окупації кримськотатарською мовою. Буде інша назва в міста Севастополь! Не буде там і цього бісового російського Чорноморського флоту, цих бляшанок консервних, які нафіг там здалися", – сказав Гордон.

На його думку, Крим знову буде курортним центром "із гарними пляжами й бухтами".

"Житимуть там українці. Добре житимуть, між іншим. Я вважаю, що все буде чудово", – сказав Гордон.

Журналіст повідомив, що збирається вже цього літа побувати у деокупованому Криму та провести там творчий вечір.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Президент України Володимир Зеленський у квітні підписав закон "Про географічні назви", який забороняє пропаганду російської імперської політики в Україні та спрямований на впорядкування використання географічних назв у населених пунктах країни. В ефірі каналу "Freeдом" голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пояснив, що він зокрема стосується Криму, де свого часу всі топоніми, пов'язані з кримськотатарською культурою, змінили. Він закликав уже зараз, до активної деокупації, займатися перейменуванням на півострові.

"Можливо, ми встигнемо до звільнення Криму зробити основну частину поставленого завдання. І коли Збройні сили України входитимуть до Криму, ми вже звикатимемо до багатьох нових назв", – сказав Чубаров.

У своєму Telegram голова Меджлісу висловив думку, що Севастополю мають повернути історичну назву Ак'яр (в іншому написанні Ахтіар). Цю назву місто мало в 1783–1784-му та 1797–1826 роках.

Чубаров не підтримав ідеї секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова спочатку назвати Севастополь "Об'єктом №6".

"Не варто затягувати час, відповідно, ніяких "Об'єктів №6", а відразу перейменувати Севастополь на Aqyar/Ак'яр. Очистимо український Крим від колоніальних назв, що звеличують, увіковічнюють, пропагують, символізують Російську імперію, СРСР або Російську Федерацію", – закликав голова Меджлісу.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. "Приєднання" півострова до РФ не визнають Україна та більшість інших країн.

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

У лютому 2023 року президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ готуються до відновлення активної деокупації. "Готуємо повернення наших воїнів до активних дій заради звільнення нашої землі. Пам'ятаємо цю нашу справедливу мету і щодня наближаємося до її реалізації. Україна буде вільною. Уся Україна", – заявив Зеленський.

Міністр оборони України Олексій Резніков припускав, що Україна може повернути Крим без бою на тлі внутрішньої кризи у РФ.