"Іншого шляху немає". Окупаційна влада Криму визнала, що вирішити проблему з водою можна виключно опрісненням

Подавати воду у Крим припинили навесні 2014 року
Фото: pixabay.com
"Глава" адміністрації окупованого Криму Сергій Аксьонов зазначив, що Північно-Кримський канал не будували б, якби на півострові були підземні джерела води.

Глава окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов заявив 1 березня на засіданні оперативного штабу з проблем водопостачання півострова, що розв'язати питання можна лише опрісненням морської води. Про це повідомляє проєкт "Крим.Реалії".

"Вихід із точки зору гарантованого водопостачання Республіки Крим: стовідсоткова гарантія – це лише опріснення. Іншого шляху немає. У Радянському Союзі були не такі дурні геологи, Північно-Кримський канал не було б необхідності тут рити, якби тут були підземні джерела води", – сказав він.

Аксьонов підкреслив, що від опріснення "шкоди точно ніякої немає", як і "прямих протипоказань".

Україна забезпечувала через Північно-Кримський канал до 85% потреб Криму у прісній воді. Після окупації Криму РФ навесні 2014 року Київ припинив подавати воду на півострів. У квітні 2017 року кримська влада запевняла, що їй вдалося повністю подолати цю проблему, але, як повідомляли експерти виданню "Крим.Реалії", ця інформація не відповідає дійсності. За даними ЗМІ, у Криму поки не знайшли альтернативи постачанню дніпровської води, окрім масштабного викачування підземних вод.

У червні 2019 року експостпред президента України в АРК Борис Бабін заявив, що окупанти пропонували хабар за відновлення водопостачання у Крим.

У вересні начальник управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко говорив, що подавати воду з материкової України у Крим технічно неможливо.

Голова бюджетного комітету Верховної Ради, нардеп від "Слуги народу" Юрій Арістов повідомив журналістам програми "Схеми" ("Радіо Свобода"), що вийшла в ефір 30 січня 2020 року, що українська влада розглядала ідею продавати воду у Крим. Представник президента України в Криму Антон Кориневич у відповідь заявив, що Україна не має наміру відновлювати подавання води до Криму до деокупації півострова.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що постачання прісної води з материкової частини України в окупований Крим можливі лише в разі гуманітарної катастрофи на півострові.

30 грудня Аксьонов заявив, що опріснення води стане можливим мінімум за кілька років.