Кабмін пропонує закрити річки України для російських суден

Пропозицію Кабміну буде передано до РНБО у місячний строк
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Після набуття чинності рішення РНБО про закриття річок для російських судів МЗС України має проінформувати про це інші країни, щоб вони могли розглянути питання про введення аналогічних санкцій.

Кабінет Міністрів України внесе до Ради національної безпеки і оборони пропозицію про закриття річок для російських суден. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 25 квітня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як секторальну спеціальну економічну санкцію проти Росії запропоновано повністю заборонити транзит і перевезення територією України російськими суднами.

Цю пропозицію буде передано до РНБО у місячний строк.

Після набуття чинності рішення РНБО Міністерство закордонних справ України має проінформувати про це Євросоюз, США та інші країни, щоб вони могли розглянути питання про введення аналогічних санкцій.

Санкції пропонують запровадити на період до відновлення конституційного ладу України на тимчасово окупованій території Криму і Севастополя.

Міністерство інфраструктури попросить РНБО ввести заборону на захід російських суден на внутрішні водні шляхи України через високий рівень терористичних загроз, заявив 23 квітня заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

7 липня 2014 року Україна закрила для судноплавства морські порти півострова.

У квітні 2015 року РФ почала будівництво Керченського мосту, який має налагодити автомобільне і залізничне сполучення між Кубанською областю та Кримом. Об'єкт мають завершити до 2019 року.

У серпні 2017 року Мінінфраструктури України заявило про підготовку позову до РФ із вимогою відшкодування збитків, яких зазнають українські порти на Азовському морі, через будівництво мосту. Також Київ планує ввести санкції проти компаній, залучених до зведення транспортного переходу.