Кабмін України запропонував увести санкції проти Нікарагуа

Кабмін виступив за введення жорстких секторальних санкцій проти Нікарагуа
Фото: Кабінет Міністрів України / Facebook

Кабінет Міністрів України пропонує ввести жорсткі секторальні санкції проти Нікарагуа, уряд якої призначив свого почесного посла в окупованому Росією Криму. Затвердження санкцій стане чітким сигналом українського народу державам, які потурають збройній агресії РФ проти України, підкреслив віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Кабінет Міністрів України на засіданні 9 жовтня ухвалив рішення внести пропозицію про санкції проти Нікарагуа через призначення цією державою свого почесного посла в анексованому Росією Криму. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Проєкт передбачає внесення пропозицій щодо застосування жорстких секторальних санкцій проти Республіки Нікарагуа у відповідь на відверто протиправні дії її уряду проти інтересів національної безпеки нашої держави, а саме – неправомірне та не узгоджене з Україною призначення почесного консула на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і міста Севастополь", – розповів на засіданні уряду віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Він уточнив, що питання має розглянути Рада національної безпеки і оборони України.

"Відповідне рішення має чіткий сигнал офіційного послання українського народу окремим урядам держав, зокрема –  Республіці Нікарагуа. Реалізація цього рішення та його подальший розгляд РНБО, введення такого рішення президентом України в дію та затвердження парламентом України відповідно забезпечать застосування всеохоплюючих санкцій проти окремих іноземних держав, чиї дії прямо суперечать національним інтересам і безпеці українських громадян та потурають збройній агресії РФ проти України", – додав Резніков.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповідав на брифінгу 28 вересня, що почесним консулом Нікарагуа призначили співробітника російських спецслужб, колишнього повноважного представника президента Російської Федерації у "Кримському федеральному окрузі" Олега Белавенцева, якого Святошинський райсуд Києва визнав винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та заочно засудив до 13 років позбавлення волі.

"Белавенцев Олег Євгенович був одним з активних учасників спроби анексії Криму, і його призначення на посаду почесного консула – особливо кричуще і нахабне", – сказав Кулеба, зазначивши, що Україна надіслала ноту протесту Нікарагуа.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Нікарагуа 2014 году підтримувала дії Росії у Криму і визнала результати незаконного референдуму.