Клімкін: Ідеї Собчак щодо проведення ще одного референдуму в Криму дуже небезпечні

Клімкін наголосив, що в питанні Криму Україна не піде на жодні компроміси
Фото: EPA

Російська журналістка Ксенія Собчак може приїжджати до окупованого Криму згідно з українським законодавством, але якщо вона їде як кандидат у президенти РФ за тиждень до виборів, то це є частиною її передвиборчої кампанії, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив у інтерв'ю "BBC Україна", що ідеї кандидата у президенти РФ Ксенії Собчак щодо проведення ще одного референдуму в Криму є дуже небезпечними.

Він зазначив, що Собчак може приїжджати до окупованого Криму згідно з українським законодавством.

"Але якщо вона це робить як кандидат у президенти РФ за тиждень до виборів, і навіть якщо вона не розклеює якісь плакати і не виступає на мітингах, це частина її передвиборчої кампанії. Якщо ж вона приїжджає до бабусі випити чаю – це інше питання. Але є другий аспект. Я вважаю дуже небезпечним те, що вона неодноразово казала про проведення ще одного референдуму в Криму ніби під міжнародним контролем. Який за визначенням має бути референдум під окупаційним контролем Росії? І тому її ідеї дуже небезпечні", – заявив Клімкін.

На думку міністра, Україна повинна сказати своїм друзям і партнерам, що пропозиції Собчак не є компромісом. Клімкін наголосив, що в питанні Криму Україна не піде на жодні компроміси.

20 грудня 2017 року Собчак заявляла, що в Криму потрібно провести новий референдум після зміни влади у РФ.

6 березня 2018 року вона повідомила, що звернулася до посольства України по дозвіл на в'їзд до Криму.

У Міністерстві інформаційної політики України повідомили, що Собчак зможе приїхати в анексований Крим із боку материкової України, якщо вона не відвідувала півострова через закриті пункти пропуску.

У посольстві України в Росії зазначили, що не отримували від кандидата в президенти РФ звернення із проханням про відвідування анексованого Криму.

Клімкін назвав запит Собчак на відвідування Криму "політичною шизофренією".

7 березня стало відомо, що Собчак занесли до бази сайта "Миротворець" через відвідування окупованого Криму.

Її прес-секретар Ксенія Чудінова заявила, що журналістка їздила на півострів для створення незалежного репортажу у квітні та липні 2014 року. Вона підкреслила, що постанову уряду України про порядок відвідування анексованого півострова ухвалили тільки у 2015 році.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.