Кулеба: Коли росіяни таранили "Яни Капу", вони реготали та кричали: "Дави його!" Ми теж уміємо давити

"Яни Капу" захопили росіяни
Фото: armyinform.com.ua

У Гаазі, де відбуваються слухання в Арбітражному трибуналі у справі про захоплення Росією українських кораблів у Керченській протоці, Україна "повністю розбила" позицію опонентів. Про це 16 жовтня у колонці для "Української правди" заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Російська сторона представляла свої маніпулятивні доводи, намагаючись ввести суд в оману та зірвати розгляд справи. По суті, вони намагалися довести, що інцидент 25 листопада 2018 року стосувався "військової діяльності" й тому не підпадає під Конвенцію ООН із морського права. Відповідно, на їхню думку, суд не має юрисдикції розглядати справу. [...] Українські дипломати та професійні іноземні юристи вщент розбили російські нісенітниці", – написав дипломат.

За його словами, українська сторона "звернула увагу суду на абсурдну непослідовність аргументів РФ", яка сама називала свої дії "правоохоронною діяльністю", коли "їй це було зручно".

"Українська команда довела суду: Росія послідовна лише у прагненні уникнути відповідальності за свої дії. Але цього ми їй якраз і не дамо зробити. [...] Коли росіяни таранили [буксир ВМС України] "Яни Капу", вони реготали та кричали: "Дави його!" Ми всі добре пам'ятаємо це відео. Але добре сміється той, хто сміється останнім. Ми теж уміємо давити. Тільки не залізним бортом корабля. Ми давимо залізною логікою юридичних аргументів. І ми задавимо російських злочинців", – заявив Кулеба.

Він підкреслив, що наслідки для Росії за порушення морського права будуть "серйозними та тривалими".

Контекст:

11 жовтня Постійна палата третейського суду в Гаазі почала слухання справи про захоплення Росією українських кораблів у Керченській протоці. Відкритим є лише вступне слово кожної зі сторін.

Росія 25 листопада 2018 року обстріляла та захопила у Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву. Усім українцям висунули обвинувачення у незаконному перетині кордону РФ.

У квітні 2019 року Україна повідомила Росії, що вона ініціює арбітраж згідно з додатком VII Конвенції ООН із морського права. Одночасно Україна звернулася зі скаргою на дії РФ у Міжнародний трибунал із морського правадомагаючись застосування тимчасових заходів проти РФ із метою негайного звільнення кораблів і членів їхніх екіпажів. 25 травня 2019 року суд у Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися в Україну. Рішення ухвалили 19 голосами, проти виступив тільки суддя від РФ.

7 вересня 2019 року між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед тих, хто повернувся на батьківщину, були моряки.

У листопаді Росія погодилася повернути кораблі. 20 листопада вони прибули до Очакова Миколаївської області.

У грудні 2020 року Шевченківський районний суд Києва дозволив затримати заступника керівника прикордонної служби ФСБ РФ, керівника берегової охорони, віцеадмірала Геннадія Медведєва. В Україні його підозрюють в організації захоплення трьох українських військових кораблів.