Лавров запросив до окупованого Криму австрійську делегацію. Глава МЗС Австрії йому відповів

Шалленберг (праворуч на фото) сказав, що Австрія не збирається скеровувати делегацію до Криму
Фото: ЕРА
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров запросив очільника МЗС Австрії Александера Шалленберга відвідати Москву і окупований український Крим. Таку пропозицію російський міністр озвучив на пресконференції 25 серпня у Відні, пише ТАСС.

Лавров сказав, що "був би двома руками за" приїзд австрійської делегації до Криму. За його словами, чим більше людей приїжджає до Криму, то "об'єктивнішим стає їхнє сприйняття того, що відбувається на півострові".

Шалленберг йому відповів, що Австрія не має наміру відправляти делегацію до Криму, оскільки "керується політикою в європейському контексті", повідомило ТАСС.

У представників Австрії немає ні бажання, ні наміру, оскільки Крим – це "частина пакета розбіжностей, де у двох країн дуже чітка лінія". Міністр зазначив, що із задоволенням поїде до Москви за найближчої нагоди.

Також глава австрійського МЗС констатував, що відносини між Європейським союзом і Росією досягли найнижчої точки і це "боляче усвідомлювати".

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, затверджений Верховною Радою у червні 2015 року, передбачає поїздки до Криму через контрольно-пропускні пункти, розташовані на українській території. Іноземці, які хочуть відвідати півострів, мають одержати спеціальний дозвіл у Державній міграційній службі.