Макрона запросили на саміт Кримської платформи – Кулеба

Кулеба: Франція, я переконаний, відіграє важливу роль у захисті міжнародного права й захисті прав людини
Фото: Dmytro Kuleba / Facebook

Формат участі в саміті Кримської платформи, до якої може приєднатися президент Франції Еммануель Макрон, визначать з огляду на ситуацію з пандемією COVID-19 під час його проведення, заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 26 лютого на пресконференції після перемовин із главою МЗС Франції Жаном-Івом Ле Дріаном, яку у Facebook транслювало МЗС України, заявив, що президента Франції Еммануеля Макрона запросили взяти участь у саміті Кримської платформи.

"Я поінформував свого французького колегу про Кримську платформу, ініціативу президента [України Володимира] Зеленського і запрошення на неї президента Макрона. Франція, я переконаний, відіграє важливу роль у захисті міжнародного права, захисті прав людини та в деокупації Криму", – зазначив Кулеба.

Глава МЗС України висловив подяку своєму французькому колезі за те, що Париж вітає ініціативу Кримської платформи.

Кулеба також уточнив, що формат участі в саміті визначать з огляду на ситуацію з пандемією COVID-19 під час його проведення.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, запобігання порушенню прав людини і захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму.

Планують, що платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентської співпраці, у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи розпочнуть на інавгураційному саміті, проведення якого заплановано на 2021 рік у Києві.

За даними заступниці глави МЗС України Еміне Джапарової, саміт Кримської платформи проведуть 23 серпня, на ньому планують ухвалити документ під назвою Кримська хартія, яка засудить політику Росії щодо окупованого Криму.

Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.