Могильов: Про те, що Крим будуть захоплювати, я говорив Наливайченкові, але у відповідь нічого не почув

Могильов: Можна було чинити збройний опір, хоча б намагатися, можна було приїхати в Крим і вести переговори з депутатським корпусом
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

В.о. глави СБУ Валентин Наливайченко і керівництво Адміністрації Президента України після захоплення парламенту та Ради міністрів Криму знали подробиці подій, однак вирішили не чинити опору. Про це в авторській програмі Дмитра Гордона на телеканалі "112 Україна" розповів тодішній глава Ради міністрів АР Крим Анатолій Могильов.

У Києві знали, що Верховну Раду і Раду міністрів Криму 27 лютого 2014 року захопили російські спецпризначенці. Про це в авторській програмі Дмитра Гордона на телеканалі "112 Україна" сказав Анатолій Могильов, який тоді обіймав посаду глави Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

"Після захоплення будівель Верховної Ради та Ради міністрів Криму невідомими людьми без усяких розпізнавальних знаків я розмовляв з представниками Адміністрації Президента, з виконувачем обов'язків керівника СБУ Наливайченком. Ми передали всі дані з відеокамер, які у нас були. На цих записах було добре видно шикарно озброєних спецпризначенців", – підкреслив Могильов.

Він додав, що ходив особисто спілкуватися з людьми, які захопили Радмін, і про цю розмову також сповістив київську владу.

"Мені відповіли, що треба почекати, подивитися, і на цьому все. Я говорив із Наливайченком, з Адміністрацією Президента, але у відповідь я нічого не почув", – повідомив він.

"У приміщенні кримського Головного управління МВС я зібрав усіх силовиків: начальника берегової оборони (теперішній командувач Військово-морськими силами України Ігор Воронченко), прокурора, керівника територіального управління Внутрішніх військ МВС, природно, МНС. Зібрав і кажу: "Панове, ви мені прямо не підкоряєтеся – доповідайте керівникам ваших відомств про те, що у нас відбувається. Ми маємо реальну загрозу захоплення адміністративної будівлі і взагалі Криму", – додав екс-глава кримського уряду.

За словами Могильова, після засідання Ради національної безпеки і оборони 28 лютого 2014 року він зрозумів, що протидії загарбникам не буде.

"Це тільки зараз опублікували повну стенограму засідання. Або спрощену – це тільки одному богу відомо. А тоді до мене дійшли чутки, що на цьому засіданні відмовилися від будь-яких кроків щодо протидії захопленню Криму, і стало зрозуміло, що Україна за нього боротися не хоче і не буде", – зазначив гість програми Дмитра Гордона.

Водночас, на його думку, Крим можна було відстояти.

"Потрібно було ухвалювати відповідні рішення. У Києві до влади прийшли абсолютно нові люди, але наявність повноважень передбачає відповідальність і волю до ухвалення рішень. Можна було чинити збройний опір, хоча б намагатися, можна було приїхати в Крим і вести переговори з депутатським корпусом, переламуючи ситуацію на себе. Якби ми почали говорити про якісь преференції для депутатів, про гарантії безпеки місцевого населення тощо... Просто цього ніхто не зробив", – констатував Могильов.

Уся відповідальність за протидію захопленню півострова в ті дні лежала на РНБО, переконаний екс-глава Радміну.

"Силовими відомствами у нас керує РНБО. Стенограму засідання всі бачили. РНБО – це єдиний орган, який міг радити виконувачу обов'язків президента ухвалювати те чи інше рішення", – сказав він.

Могильов: Захарченко втік з країни чи не раніше за Януковича. Як казав Паніковський: "Жалюгідна, нікчемна особистість". Читайте повну версію інтерв'ю

Рано-вранці 27 лютого 2014 року в Сімферополі група озброєних автоматичною зброєю і кулеметами осіб захопила будівлі Верховної Ради Криму і Ради міністрів автономії. Водночас на півострові висадився великий контингент російських військовослужбовців, які розпочали блокаду частин ЗСУ.

Після інспірованих Росією народних заворушень на півострові в березні 2014 року всупереч українському законодавству пройшов так званий референдум, який призвів до анексії Криму. Її не визнали ні Україна, ні світова спільнота. Після анексії Криму країни Заходу застосували санкції щодо Росії і громадян України, які брали участь в анексії.