МЗС України понад 30 разів вимагало від Росії пустити консула до Панова та Захтея

МЗС України продовжує вимагати від РФ зустрічі з Пановим та Захтеєм
Фото: Міністерство закордонних справ України / Facebook

Прес-секретар Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца заявила, що недопуск українських консулів з боку Росії до незаконно утримуваних в окупованому Криму Євгена Панова та Андрія Захтея порушує Віденську конвенцію.

Міністерство закордонних справ України надіслало Росії понад 30 звернень із вимогою допустити українського консула до незаконно утримуваних в окупованому Криму Євгена Панова та Андрія Захтея. Про це на брифінгу 17 березня заявила прес-секретар МЗС Мар'яна Беца, повідомляє "Укрінформ".

"Незважаючи на зобов'язання Росії відповідно до міжнародного права, ми не отримали дозволу на зустріч із нашими громадянами", – сказала вона.

Беца назвала це "грубим порушенням Віденської конвенції про консульські відносини та Консульської конвенції між Україною і Росією", цитує "Радіо Свобода".

10 серпня 2016 року ФСБ РФ заявила про запобігання терактам в окупованому Криму, нібито підготованим українською розвідкою. У російському відомстві також заявили про загибель двох російських військовослужбовців. Президент України Петро Порошенко назвав обвинувачення ФСБ РФ "цинічними та безглуздими фантазіями".

У ФСБ розповіли, що затримали у Криму "співробітника Головного управління розвідки Міноборони України" Панова за обвинуваченням в організації терактів. Агентство ТАСС із посиланням на джерела у правоохоронних органах Криму повідомляло, що Панов нібито "цілковито визнав свою провину" під час допиту. За словами брата Панова, Ігоря Котелянця, Євген підтвердив, що читав "зізнавальні" свідчення з листка після тортур.

11 серпня його заарештували на два місяці, а пізніше продовжили арешт. Окрім Панова заарештували також Захтея та Редвана Сулейманова.

У жовтні Панова та Захтея вивезли з окупованого Криму на територію РФ. Вони перебували в одному із СІЗО Москви. 12 грудня стало відомо, що Захтей подав заяву до Слідчого комітету Російської Федерації про тортури. Аналогічну заяву до слідчого комітету надіслав Панов.

У лютому 2017 року Панова та Захтея етапували назад до Криму.