МЗС України закликав Росію скасувати призов кримчан на військову службу

МЗС вимагає від Росії скасувати призов на військову службу громадян, які проживають на тимчасово окупованій території Криму та міста Севастополя
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що згідно з резолюцією 71/205 Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, Росія повинна вжити всіх заходів, щоб захистити права людини на території анексованого Криму.

Міністерство закордонних справ (МЗС) України висловило рішучий протест Російській Федерації у зв'язку з її наміром провести призов на військову службу на території анексованого Криму. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті міністерства.

У МЗС посилаються на резолюцію 71/205 Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй (ООН) "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)", у якій сказано, що РФ повинна вжити всіх заходів для захисту прав людини на окупованому півострові.

"У цьому контексті було висловлено вимогу скасувати призов на військову службу громадян, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також забезпечити неухильне дотримання російською стороною своїх міжнародних зобов’язань", – ідеться в повідомленні.

1 квітня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що з весни 2017 року жителі окупованих Росією Криму та Севастополя будуть проходити військову службу у всіх регіонах Росії.

19 грудня 2016 року Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про порушення прав людини в окупованому Криму та Севастополі. Документ підтримали 70 делегацій, проти висловилися 26 країн, зокрема Росія. Ще 77 делегацій утрималися під час голосування.

Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.