Окупаційна влада Криму має намір примусово викуповувати колодязі і свердловини через брак води

В анексованому Криму нагальним є питання дефіциту води
Фото: depositphotos.com

Так звана влада Криму на нараді обговорила проблему з перебоями у водопостачанні на півострові. Тисячі жителів скаржилися на недотримання графіку подання води і її погану якість.

Окупаційна влада Криму примусово викуповуватиме в місцевих жителів колодязі і свердловини через брак води на півострові. Про це заявив так званий очільник Криму Сергій Аксьонов, відео засідання він опублікував у своєму Facebook.

"Вода – це стратегічна сировина. Інакше не буде. Якщо в цьому випадку є якесь непорозуміння із власниками, долучайте прокуратуру й ухвалюйте рішення. Водопостачання – спільна справа, і вода – [для] всіх, [це] не чиясь власність. Не буде жодної свердловини, яка не дає можливості подати людям [воду]. Там, де відмовляються, ухвалюйте рішення про примусове викуповування. Інакше, колеги, не буде. Сьогодні води бракує всім", – повідомив він.

Також під час наради розглядали й питання перебоїв у водопостачанні в Сімферопольському, Ялтинському та Бахчисарайському районах. Зокрема, у вихідні "владі" надійшли тисячі скарг від місцевих жителів через недотримання графіку подання води і її погану якість. У деяких районах води не було до шести днів поспіль.

В анексованому Криму нагальним є питання дефіциту води. Окупанти хотіли навіть залучити авіацію для штучного збільшення опадів на півострові.

До російської анексії Криму Україна забезпечувала 85% потреб півострова у прісній воді завдяки Північно-Кримському каналу. Після анексії Криму РФ навесні 2014 року Київ припинив подання води на півострів. За даними ЗМІ, у Криму поки що не знайшли альтернативи постачанню дніпровської води, окрім масштабного викачування підземних вод.

У червні 2019 року колишній постпред президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін заявив, що окупанти пропонували хабар за відновлення водопостачання на анексований півострів.

У вересні начальник управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко говорив, що подавати воду з материкової України у Крим технічно неможливо.

22 вересня в Сімферополі і 39 населених пунктах Сімферопольського та Бахчисарайського районів жорстко обмежили подання води – її подають у встановлений час уранці й увечері. Окупаційна влада Криму заявила, що розглядає можливість застосування установок для опріснення морської води.